Бляскаво завръщане на президентската лимузина

Срещуположно отварящите се врати за американците са символ на Lincoln от 60-те години на миналия век

80th Anniversary Lincoln Continental

Общото между Джон Кенеди, Ричард Никсън, Джими Картър и Роналд Рейгън е не само това, че са били господари на Белия дом, но и че като президенти на САЩ са се возили в лимузини Continental на американската компания Lincoln. Престижната щатска марка днес се намира в труден период - не само защото последните четирима президенти използват Cadillac, но и защото продажбите за цялата 2017 г. са паднали под 200 хиляди коли, пласирани основно в САЩ, Близкия изток, Китай и Южна Корея.

80th Anniversary Lincoln Continental

Със специална серия Lincoln отбелязва 80-ата годишнина от представянето на първата лимузина Continental през 1939 г. и напомня за златния си период от 60-те и 70-те години на миналия век. Лимитираното издание Lincoln Continental 80th Anniversary Coach Door Edition ще бъде произведено само в 80 екземпляра по случай 80-ия рожден ден на модела.

80th Anniversary Lincoln Continental

В сравнение със стандартното изпълнение междуосието е увеличено с 15 см, за да има повече пространство в дългата 5,27 м лимузина. Колите от специалната серия са оборудвани със срещуположно отварящи се врати. В Европа с подобни врати се отличава Rolls-Royce, но в Щатите те са добили много по-голяма популярност с Lincoln Continental. Четвъртото поколение на модела (1961 – 1969 г.) също е със срещуположни врати. Именно в такъв автомобил, но в открит вариант, е прострелян Джон Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас.

80th Anniversary Lincoln Continental

Освен с удължената база и широко отварящите се срещуположни врати, юбилейният лимитиран модел на Lincoln изкушава с много стилен интериор, в който повечето детайли са ръчно изработени от най-качествени материали като кожа, алкантара, кашмир. Луксът на задните места е забележителен, тъй като това е шофьорска лимузина, в която собственикът се вози в пълен комфорт. Между двете места отзад има сгъваема масичка с поставка за таблет и гнездо за безжично зареждане на телефони.

80th Anniversary Lincoln Continental

Седалките имат 30 опции за настройка, вътрешното осветление също може да се регулира по различни начини, а аудиосистемата се адаптира автоматично към нивото шума в кабината. Специални надписи на праговете показват, че това е автомобил с уникален номер (от 1 до 80) от специална серия. Head-up дисплеят пред водача е с такава резолюция и контраст, че може да се вижда със слънчеви очила.

80th Anniversary Lincoln Continental

Под дългия преден капак работи типичен американски мотор V6 с обем 3,0 л и мощност 400 к.с., постигната с двойно турбо пълнене. По избор на водача пътуването може да се извършва в спортен, стандартен или комфортен режим. Цената на специалната серия е малко над 100 000 долара, двойно по-висока от стандартния модел, но изненадващо ниска в сравнение с цените на подобни лимузини в Европа.

80th Anniversary Lincoln Continental

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили