БНТ няма да излъчи представител на Евровизия 2019 в Тел Авив

Както "Труд" пръв съобщи, ръководството на националната телевизия се отказва от участие заради оптимизиране на разходите

Управителният съвет на Българската национална телевизия взе решение обществената медия да не участва в тазгодишното издание на международния песенен конкурс „Евровизия“, който ще се проведе в средата на месец май 2019 г. в Тел Авив, съобщиха официално от БНТ.

Новината беше съобщена още в събота първо от "Труд" .

Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи, обясняват от БНТ:

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България