Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г.

Боб Дилън е отличен с престижната награда за "създаването на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция", съобщи "Гардиън".

Робърт Алън Цимерман, познат с артистичния си псевдоним Боб Дилън е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист. Често е сочен за фигурата, оказала най-голямо влияние в поп музиката. Голяма част от най-популярните му работи са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin' in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin'“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период. Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия - Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини