Боб Дилън спечели Нобел за литература (обзор)

Боб Дилън, с рождено име Робърт Цимерман, е носител на следните награди: “Грами”, “Златен глобус”, “Оскар”, “Пулицър”, на президентския медал “За свобода” и “Нобел”.

Най-противоречивата Нобелова награда за литература беше обявена в четвъртък - 75-годишната рок легенда Боб Дилън печели за това, че “е създал нови поетични образи във великата американска песенна традиция”, оповестиха от Шведската академия.

За последните 23 г. Боб Дилън е първият американец, носител на приза след Тони Морисън. Но най-вече е първият професионален музикант, на когото е присъждана престижната литературна награда. И първият лауреат, получил наградата си за литература в един и същи ден с концерта си в Лас Вегас. Автор всичко на всичко на три книги, той беше избран измежду имена като Харуки Мураками и Нгуги Ва Тионго. Той се нарежда до предшествениците си Светлана Алексиевич (2015), Патрик Модиано (2014) и Алис Мънро (2013).

Съобщението на Шведската академия в туитър предизвика дъжд от саркастични забележки, както и немалко възторжени реакции. От “Моля, награда за какво?”, до “Музикалните албуми понякога разказват истории не по-зле от романите”.

“Дилън е олицетворение на традицията - каза постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус в тв обръщение. - В продължение на 54 г. я следва, преоткривайки себе си и пресъздавайки нови и нови идентичности. Боб Дилън пише поезия за ухото.” Тя направи паралел между неговото творчество и това на автори от античността като Омир и Сафо и посъветва незапознатите с творчеството на Боб Дилън да започнат с неговия албум от 1966 г. Blonde on Blonde.

Дилън беше в София през 2010 г. за концерт в зала 1 на НДК. На 10 декември на легендарния музикант ще бъде връчен 18-каратов златен медал и чек за близо 1 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят