Боб наш насущний

И зиме, и лете, и в пости, и в блажни дни бобът традиционно присъства на нашата трапеза. С него са се изхранвали поколения българи. Той е особено популярен в сезоните, когато вносните пресни зеленчуци още са скъпи и прекалено „пластмасови“. Бобът е богат източник на растителни белтъчини, затова засища чувството на глад, доставя достатъчно полезни вещества на организма и може да се яде като самостоятелно ястие. Комбинира се с други зеленчуци като зеле и ориз, както и с всякакви меса, особено със свинско и говеждо.

Класическа бобена чорба

Необходими продукти:

1/2 кг боб

2 л вода

2 моркова

1 глава лук

1 чушка

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. джоджен

1 ч.л. червен пипер

сол

100 мл олио

1 домат

Начин на приготвяне:

Бобът се кисне в студена вода за 1 нощ. След това се изплаква и се поставя в тенджера. Залива се с водата. Вари се, като образувалата се пяна в тенджерата се премахва. Може и първата вода да се излее, бобът да се изплакне и да се налее нова вода да заври. След това се добавя олиото. Когато бобът е полуомекнал, се добавят морковите, чушката и лукът, които са предварително почистени и нарязани на ситни кубчета. Добавят се и подправките и варенето продължава, докато продуктите омекнат. Накрая, малко преди чорбата да е напълно готова, се добавя и обеленият и нарязан на малки кубчета домат Боб чорбата се сервира топла.

Стар фасул в гювечета

Необходими продукти:

300 г боб

1/2 ч.ч. (100 мл) олио

3-4 глави лук

2-3 домата

1 ч.л. червен пипер

магданоз

джоджен

5-6 люти чушлета

Начин на приготвяне:

Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушава се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в гювечета. Отгоре се разпредля запръжката. Върху нея се поставя по едно резенче домат и по желание - лютиво чушле. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се слагат по 3-4 с.л. от водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна и се поднасят топли.

Стар фасул по манастирски

Необходими продукти:

250 г боб

1 глава лук

1 люта чушка

4 с.л. олио

1 морков

1 с.л. брашно

джоджен или чубрица

сол

Начин на приготвяне:

Фасулът се накисва от вечерта в студена вода. Залива се с чиста вода и бавно се подгрява до кипване. След това се вари на тих огън заедно с нарязаните на едро лук, морков, лук, лютивата чушка и олиото. Когато зърната на фасула омекнат, част от тях се изваждат и се намачкват, след което отново се връщат. Прибавят се брашното, размито с малко студена вода, и сол. Ястието се кипва и след 5 минути се отстранява от огъня. Поръсва се с джоджен или чубрица.

Боб с кисело зеле и свински ребра

Необходими продукти:

500 г боб

2 глави лук

олио

сол

750 г свински ребра

1 ч.л. червен пипер

1 малка глава кисело зеле

1 люта чушка

1 суха чушка

черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете боба с една нарязана глава лук, олио и поръсен със сол. В олио запържете свинските ребра, добавете втората глава лук, нарязана, и овкусете с червен пипер. Нарежете киселото зеле, една люта чушка и една суха чушка. Всичко това варете в тенджерата под налягане. Добавете вода. Варете за около половин час. Изсипете боба в тава и добавете зелето и малко зелев сок, поръсете с черен пипер и така печете, докато остане на мазнина.

Бобени кюфтета

Необходиими продукти:

250 г белен боб, може и от консерва

2 моркова

1 връзка пресен лук

3 скилидки чесън

3 филии хляб

сол, черен пипер

1 ч.л. червен пипер

джоджен

зехтин

Начин на приготвяне:

Бобът се сварява. Настъргваме морковите на ренде и ги задушаваме в малко зехтин, докато омекнат. Към тях прибавяме нарязания на ситно лук. Натрошаваме на ситно филиите хляб (или ги смиламе в блендер) и към тях прибавяме отцедения и намачкан боб, чесъна и подправките. Накрая объркваме всичко заедно и оставяме за 30 минути в хладилник да се охлади сместа. Оформяме кюфтета, които нареждаме в тавичка, застлана с хартия за печене. Отгоре намазваме съвсем леко със зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин. или докато станат златисти. По желание към тях може да се приготви млечен сос от кисело мляко, майонеза и чесън.

Чили кон карне

Необходими продукти:

300 г кайма

1 червена чушка

1 зелена чушка

1 люта чушка

1 глава лук

5-6 скилидки чесън

250 г боб – червен или смесен от няколко вида

125 г царевица от консерва, отцедена

500 мл доматен сос

60 мл червено вино

сол, черен пипер

1/2 ч.л. къри

1 ч.л. кимион

1/2 ч.л.къри по желание

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна и чушките и ги запържете в дълбок съд. Добавете каймата, кимиона и разбърквайте, докато се запържи, след което прибавете боба и доматения сос. Долейте виното и малко гореща вода и задушавайте под капак за 15-ина минути. По желание добавете сос Табаско. Идва ред да добавите царевицата, след което задушавайте за още 5 минути или до пълното омекване на боба. Накрая готовото Чили кон карне се отема от котлона и се поръсва с накълцан магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме