Богата програма за европейската нощ на музеите в Благоевград

За 11-та поредна година, Община Благоевград и регионалният исторически музей - Благоевград ще се включат в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Тази година тя ще се проведе на 20 май /събота/ .

Традиционно, както всяка година, общината и музеят ще популяризират своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници.

Програмата започва в 15.00 часа с музикалните изпълнения на малките таланти от Вокално студио „Фа диез” - Благоевград.

В 15.30 часа ще бъде открита гостуващата изложба на Исторически музей – Попово „И ние бяхме деца”, представяща колекция играчки от първата половина на 20-и век.

От 16.00 часа Куклен театър – Благоевград ще представи постановката „Пепеляшка”.

От 17.00 часа работилничката на интерактивна експозиция „Музеен детски кът”, в унисон с изложбата на Исторически музей – Попово, ще предложи специален модул – изработка на кукли от парцали.

В 18.00 часа гостуващата изложба на италианския художник Анджела Окипинти и Италианския културен институт „Светът на мита и духовността между минало и настояще”, със своите необичайни инсталации, ще потопи публиката в мистичния разказ за срещите на минало и настояще, на свещено и тленно, на денят и нощта. Изложбата ще бъде съпроводена с музикалните изпълнения на Китарен ансамбъл „Класик” към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

От 18.30 часа Биг Бенд – Благоевград ще отправи своя традиционен музикален поздрав към всички участници и гости в събитието.

Официалното откриване на Европейската нощ на музеите ще бъде в 19:00 часа. На него, за седма поредна година, приятели и съмишленици на музея ще получат своя заслужен приз - почетни грамоти за популяризиране на културно-историческото наследство и дейността на РИМ – Благоевград.

В 20.00 часа ще стартира уъркшоп по български танцов фолклор.

За всички желаещи да се докоснат до нощното музейно пространство е осигурен свободен достъп до експозициите, специална програма и променено работно време – от 14:00 до 1:00 часа през нощта.

По повод инициативата "Европейска нощ на музеите"  Градска художествена галерия – Благоевград ще представи —Визуализация на проекти от Пролетен фестивал за съвременно изкуство, Благоевград, 2017 „Стаички”.

Всичко това на фона на вече откритата изложба „Колекция съвременно изкуство” от САМСИ— филиал на Националната галерия. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да разгледат експозициите разположени в Градската художествена галерия от 17:00 до 22:00 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България