Богатството на Марк Зукърбърг нарасна с 5 милиарда долара от началото на годината

Само в рамките на първите две седмица на 2017-а година нетното богатство на Марк Зукърбърг нарасна с близо 5 млрд. долара, което прави притежателят на Фейсбук най-бързо забогателия милиардер, показва проучване на списание "Форбс". Това е достатъчно за възстановяване на загубите, които акциите на Фейсбук регистрираха непосредствено след изненадващата победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара в САЩ.

Възраждането на богатството на Зукърбърг идва на фона на по-високи приходи, отчетени от неговата компания, както и в резултат на серия позитивни прогнози на водещи анализатори, довели до ръст на акциите на Фейсбук близо до техния рекорден връх от малко над 133 долара, достигнат през миналия октомври. В петък акциите на социалната медия затвориха търговията с повишение до 128,34 долара, като трябва да се има предвид, че Марк Зукърбърг притежава 410 милиона от тях.

Първоначалният солиден спад на фондовите борси по цял свят след изненадващите резултати от президентските избори в САЩ, проведени на 8-и ноември, доведе до намаляване с около 7% на богатството на притежателя на Фейсбук. Но последвалото поскъпване на акциите на водещата социална медия увеличиха богатството на Зукърбърг с 5 млрд. долара и по този показател той изпреварва всички останали най-големи милиардери в списъка на "Форбс" въз основа на данни, събрани между началото на търговията на 3-ти януари и края на търговията през миналата седмица на 13-ти януари.

Богатството на Марк Зукърбърг вече се оценява на 53,8 млрд. долара, според класацията на "Форбс" в реално време за най-големите милиардери в света. Това поставя собственикът на Фейсбук на пето място в световен мащаб зад Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос и Аманико Ортега от Испания, всеки от които притежава състояние от над 70 млрд. долара. /БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица