Богородица спасява вдовица и деца в пожар

Мястото, където била светинята, е непокътнато от огъня

Ваня получила иконата като подарък от отец Велик

“Иконата на Света Богородица ни спаси. Единственото нещо в къщата, което е оцеляло от пожара е тя. Бях я поставила над телевизора. Той е изгорял, но тя е непокътната. Сигурна съм, че тя и Бог са ни е пазили да се спасим и да не се задушим от дима.” Това разказа Ваня Николова- вдовицата с две деца, чийто дом в бургаското село Брястовец стана на пепел в най- лютата зима. Кметицата на Брястовец Евгения Ботушанска и общината в Бургас подкрепиха жената, останала без покрив и сега тя и синовете и живеят в хубаво общинско жилище, в ж.к. “Меден рудник”.

Ваня получила иконата като подарък от отец Велик- духовникът, който служи в храма на селото- църквата “Св. Атанасий”, най-старата в региона, построена през 1870 г.

И в добро, и в лошо, майката се молела пред иконата и вярвала, че Светата Дева я закриля и и носи късмет.

Ваня Николова е санитарка в Инфекциозното отделение на държавната болница /УМБАЛ/ в Бургас. Преди това работела в Слънчев бряг като камериерка, но не можела да издържа семейството си, защото парите не стигали доникъде. Работата била само сезонна- през лятото и с оскъдните средства не успявала да свърже двата края. Затова станала санитарка в здравното заведение. Тя е бургазлийка, родена е в морския град, но баба и живеела в село Брястовец.

Разказва, че всяка ваканция ходела при нея на гости и така се запознала със съпруга си. Оженили се, после се родили двамата им сина. Живели щастливо в къщата в селото, от която след стихията сега са останали само руини. Съпругът и обаче внезапно починал от мозъчен инсулт.

Грижата за двете момчета паднала изцяло на ръцете на Ваня.

Спели, но малкият Павел усетил пожара

На 8-ми януари, около 22. 30 часа тя и малкият и син- Павел, който е на 12 години спели. Големият- Диян /18г/ бил на гости у комшиите.

“Изведнъж детето ми извика: “Мамо, замириса на бакелит. Скочих веднага отидох в другата стая, където имаше включен маслен радиатор и с ужас видях, че там фотьойлът гори. Нямах време да мисля за нищо друго, освен да хвана детето за ръка и да излезем навън. Буквално метнах върху нощницата си едно яке и избягахме.

В това време някой повикал пожарникарите. Огнеборците пристигнали бързо и гасили до 04 часа сутринта. Къщата обаче изгоряла напълно. По- късно стана ясно, че причина за стихията станало късо съединение- от масления радиатор.

“Бях в шок, нито чувах кой какво ми говори, нито пък аз можех да кажа нещо. Само си помислих: Боже, какво ще правим сега?”, казва майката.

Вътре, в стаите изгоряло всичко. Не само дрехи и покъщнина, а и чантата и с документи, и парите и- минималната работна заплата, която същия ден била взела и пенсиите на момчетата от баща им. Джиесеми, лични вещи...- пламъците погълнали целия им живот.

Нов дом сътворен от добротата

След злощастния инцидент, много хора помагат с дрехи и храна на пострадалите, но семейството трудно преживява в тежките условия. Затова Община Бургас предприема необходимите стъпки, за да осигури по-добро жилище за Ваня и двете деца. За да се настанят тримата в общинско жилище, Комисията по жилищно настаняване към Общинския съвет заседава извънредно за вземането на необходимото решение. Освен това Община Бургас със свои средства прави цялостен ремонт на апартамента, в който се нанася пострадалото семейство. Жилището, което се намира в комплекс “Меден рудник” е изцяло обзаведено и разполага с всички необходими удобства за едно тричленно семейство.

Бъдещият абитуриент ще готви шкембе чорба

Двете и момчета- Диян и Павел също са много щастливи.

Баткото догодина завършва бившия Техникум по обществено хранене, сега вече професионална гимназия. Вече е категорично решил каква ще е професията му. Ще става готвач.

Най-много му се отдава да готви супи - борш, супа топчета, но е майстор- виртуоз и на шкембе чорбата.

“Каза, че мечтае да ни сготви в новата кухня”, просълзява се Ваня Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи