Богослови срещу джендър идеологията

Проектира се „нов“ тип семейство, а първата жертва са децата

Из писмо до Българския патриарх Неофит

Недопустимо е грижата за децата да бъде изземвана от нови идеологии, които обезличностяват човека и рушат семейството. Те издигат греха в идеал, а добродетелта приемат за слабост: „Злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина“ (Ис. 5:20).

Намесата на държавата под натиска на т. нар. „дистрибутори на социални услуги“ от неправителствения сектор в отношенията родители-деца, стигматизирането на семейството и на родителите като „заплаха“ и „опасност“ за собствените им деца, превръщането на детето в субект на абсолютни права, насилственото покваряване на децата чрез прокарването от джендър идеологията, сексуално образование в детските градини и училищата и т.н. са само част от механизмите за налагането на практики, които подменят християнската истина (и изобщо всяка традиционна норма) за човека и семейството.

В националното законодателство не бива да се допуска, предимно под външен натиск, регламентирането на социални практики, които позволяват насилственото откъсване на децата от техните родители. Родителите са тези, които създават децата, а не държавата и не бива заради отделни прецеденти на безотговорни хора да се търси оправдание за налагане на новата идеология. Държавното образование категорично не е място за индоктриниране и привнасяне на каквато и да било идеология, в това число и на джендърната.

Убедени сме, че гласът на Църквата трябва да бъде чут в публичния дебат по всеки значим въпрос от дневния ред на обществото. Убедени сме, че той ще прозвучи още по-силно, когато става въпрос за съхраняването на семейството и за духовното здраве на онези „най-малките“ - децата!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения