Боец от ИДИЛ заловен в миграционен център

Според мароканските власти Науфал Захри носел колан с експлозиви

Заподозрян за тероризъм мароканец бе задържан с решение на Окръжния съд в Хасково. 34-годишният Науфал Захри бил обявен за международно издирване от Интерпол заради членство в ИДИЛ.

Според информация на международната полиция мароканецът е търсен за “лоялно членство в терористичната организация ИДИЛ, като е работел към принадлежащата в ИДИЛ служба “Механизация към Главна дирекция-Военни лагери” в гр. Ал-Маядин, област Дер-Алзор, Сирия.” Според изпратените до България данни Науфал Захри се придвижвал из Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Искането за задържане е на основание договора за екстрадиция между страната ни и Кралство Мароко, казаха от хасковския съд.

В съдебната зала вчера стана ясно, че Захри бил задържан на 13 януари с група нелегални мигранти край границата до Свиленград. Тогава той се представил за сириец, представил и фалшив сирийски паспорт. След задържането му бил откаран в миграционния център в Любимец. Месец по-късно проверка на службите ни показала обаче истинската му самоличност и че се издирва.

Пред съда мароканецът заяви, че никога не е бил терорист и било неоснователно обвинението, че че носел колан с експлозиви. Обясни, че се преместил със семейството си в Сирия преди 4 години, където работел, защото в Мароко икономическото положение било лошо. Пред съда каза още, че не иска да се връща в Мароко, защото там затворниците нямали права и иска у нас защита като бежанец.

Хасковският окръжен съд реши Захри да остане 90 дни в ареста. В този период мароканските власти трябва да внесат молба за екстрадирането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право