Божидар Димитров: България не е признала македонския, езици и нации не се признават

България не е признала македонския език, защото езици и нации не се признават. Това заяви историкът и директор на НИМ Божидар Димитров пред БТВ.

Въпросът за македонския език нашумя в публичното пространство, след като преди почти две седмици външният министър Екатерина Захариева заяви, че България е признала Македония заедно с нейната конституция и език.

„Държавите не признават езици, защото не са лингвистични институти”, заяви още историкът. По думите му само лидери на тоталитарни държави като Сталин са могли да признават езици като беларуския, украинския и молдовския например.

По думите на Димитров Захариева е „чела Френската енциклопедия на езиците и съответните издания на Руската и Британската академия, където пише, че македонският език е идиом на българския".

По повод пренаписаната история в македонските учебници Димитров каза: „Подобни безумия ще продължават до подписването и изпълнението на Договора за добросъседство”. Според него в документа има две точки, които са много важни. Едната е да спрат кражбите на българска история, а другата – да се поправят досега подменените исторически факти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България