Божидар Лукарски: Няма алтернатива на сегашното правителство

В момента няма алтернатива на сегашното правителство. Това каза лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски на влизане в НДК, предаде "Фокус". "Министър-председателят е този, който трябва да реши дали ще подаде оставка. Моето лично мнение и мнение на РБеформаторския блок,понеже имахме заседание досега, е че в момента няма алтернатива на сегашното правителство. След втория тур ще направим съответните заключения за Реформаторския блок и участието в правителство", каза Лиукарски.

"Искам да кажа, че идвам от ул. "Раковаска" 134, имаше изпълнителен съвет на Реформаторския блок, на който присъстваха лидерите и представители на всички партии, включителнмо кандидатът Трайчо Траков. С изклчение на колегите от ДСБ, които до последно заседаваха в тяхната централа. Това, че не дойдоха, не бих искал да го коментирам точно сега пред вас", каза още лидерът на СДС.

Лукарски каза, че оценката му за представянето на РБ на изборите е добра, без да изпадаме в еуфория. "Виждаме, че РБ запазва относителния си брой като гласове", коментира той.

Във връзка с това кого ще подкрепи Реформаторският блок ан предстоящия балотаж Лукарски заяви: "Винаги каузата на СДС е била за антикомунизъм. Не можем да позволим червен генерал да застане начело на България. Ще подкрепим кандидата на ЕНП - Цецка Цачева. Това мисля, че е редно да на правим като коалиционни партньори. Това е решение на РБ и ние ще подкрепим Цецка Цачева."

По думите на вицепремиерът Томислав Дончев резултатите все още не са окончателни, а само базирани на exit poll. „Считаме, че ще има балотаж”, поясни той пред БТВ. Дончев коментира,че в тези избори е нямало представител на кабинета и затова те не могат да бъдат оценка за на работата на правителството. По думите му за съотношението на силите е рано да се каже. Във връзка с думите на премиера за оставка, ако кандидатът на ГЕРБ не е на първо място Дончев заяви: „Като човек, който си спазва обещанията, щом е казал така и ако се наложи да се постъпи по този начин ще постъпим точно така”. Въпросът за оставката на премиера е негово лично решение, но доколкото го познавам, той ще удържи на дадената дума, каза вицепремиерът.

По думите му не е имало политически мнения и сблъсъци, а криене зад инициативни комитети. „Не съм вицепремиер в оставка, но човек на такава позиция човек никога не трябва да си вади с оставка от джоба”, каза още Дончев.

Той отказа да коментира дали има отлив на гласове от ГЕРБ, докато не са излезли официалните резултати от изборите.

„Моралната позиция е тази, която зае министър-председателя. Ние ще работим по най-суровия сценарий и ще счетем това като вид доверие за кабинета, без значение всички прагматични щети, които биха могли да произлязат от подобен развой на събитията”, добави Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика