Божидар Лукарски: 2015 г. беше добра за българската икономика

2015 г. беше добра за цялата българска икономика и разбира се за машиностроителния сектор. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на бизнес дискусията „Новата BG икономика“.

Развитието на машиностроителния сектор е от голяма важност за всяка една икономика“ каза той. „България е страна с традиции в машиностроителното производство. През 2015 г. в сектора се произведе 5% от обема на индустриалното производство в страната и се създаде около 7.6% от добавената стойност в индустрията. Индексът на промишленото производство и този на оборота в бранша през 2015 г. се повиши съответно с 0.8% и с 4%. Производствената продукция от предприятията в машиностроителния сектор е на обща стойност 2.47 млрд. лв.“, каза министър Лукарски и обясни, че през 2015 г. оборотът на външните пазари на производството на машини възлиза на 1.73 млрд. лв. и постига увеличение от 3%.

„На вътрешния пазар секторът е реализирал продукция за 841 млн. лв, като увеличението е 4%. За последните 7 години машиностроенето отбелязва и значително увеличаване на експорта“, посочи Лукарски и допълни, че за периода 2008 – 2015 г. износът на машини от България е нараснал с 64%. „Само за 2015 г. износът на продукцията за сектора е нараснал с 4.1 % и заема 7% от общия експорт на страната“, уточни министърът на икономиката.

По думите му съживяването на производството в сектора се е отразило върху динамиката на вноса, който през 2015 г. е нараснал с 6%. „Всички тези числа идват да докажат постигането на резултатите, за което разбира се, бих искал да благодаря и на всички, които присъстват тук“, посочи Лукарски и заяви, че секторът може да разчита на подкрепа от страна на Министерството на икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика