Божие знамение спасява село Катунци

На строящата се църква накацали 48 щъркела, които останали там цяла нощ.

От години няма пари за завършване на храма в Катунци, местните разказват, че нашествието е истинско чудо

Божие знамение шокира жителите на най-голямото санданско село Катунци. Навръх празника на света Богородица десетки щъркели накацаха купола на строяща се църква, носеща името на Божията майка. Поради липса на пари храмът не може да бъде завършен вече десет години.

„Беше нереална картина. Преброих 48 щъркела, които не просто накацаха върху купола на църквата, а го покриха с крилете си и останаха там цяла нощ“, разказа пред „Зодиак“ бившият кмет Георги Коцев, който от години е в църковното настоятелство в селото.

Той се натъква на гледката около 19 ч, когато се разхожда с малката си внучка. „Настръхнах. Щях да се блъсна с колата. Не можете да си представите как изглеждаха толкова много птици, разперили криле отгоре. Всички се бяха скупчили и гледаха - млади, стари и деца. Вярвам, че е добър знак“, споделя  Коцев.

Той е категоричен, че гледката е истинско чудо за селото, в което има най-много пет-шест щъркелови гнезда.

Местните хора вярват, че невижданото птиче нашествие е божи знак, че църквата трябва да бъде завършена тази година, за да не започне да се руши. Те разказват, че още по-впечатляващо е, че това става дни преди празника на селото, който се отбелязва на света Богородица. Истинските празненства обаче предстоят в събота, когато е годишният събор на Катунци.

„Един човек от селото, който е на повече от 80 години, дядо Велик, ми каза, че такова нещо дори той не е виждал никога. Бяхме изумени“, обясни Коцев.

„Всички в селото видяха щъркелите и вярваме, че това е добър знак за него и за храма. Пари за завършването му от години няма, все още е на груб строеж. Всички се надяваме знамението да означава, че тази година ще се намерят средства“, разказа пред „Зодиак“ и настоящият кмет на селото Иван Коричков.

„Храмът трябва да бъде завършен, защото в Катунци има само една малка църква - „Св. Атанас“. Не може селото, което празнува на света Богородица да няма храм, носещ нейното има, и знаците го потвърждават“, заяви Коцев.

 

Чума и малария погубили селото

Според най-ранните запазени данни на същото място селото е съществувало още през 1280 г., разказа пред „Зодиак“ бившият кмет Георги Коцев.

Тогава там е имало мъжки манастир, също носещ името на света Богородица.

Крепостните селяни били използвани, за да отглеждат лози за производството на вино за местния владетел. Оттогава селото е изчезвало два пъти, като единия път населението е било погубено от чума, а другия - от малария.

Белите птици са символ на щастие, борят злото

Макар и Библията да определя всички птици с дълги крака като „нечисти”, в повечето случаи щъркелът се разглежда като щастлив символ, основно поради това, че унищожава змиите, които са символ на злото. В този контекст щъркелът е свързан с Христос и апостолите му като унищожители на сатанинските създания.

Заради неговото завръщане всяка пролет в северните страни той се разглежда и като олицетворение на празника на възраждането.

Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите. На щъркела се приписва и дълъг живот, поради което той е знак и за дълголетие.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл