Божил Добрев: Всяко пътуване се равнява на един университет

Авторът на първия у нас „Пътеводител за електронно правителство” е обиколил пет континента за 50 години

Щом човек открие радостта на пътуването, иска още и още

Аз съм сред щастливците, които пътуват с любимата жена и с много добри приятели

Кое подтиква един технократ да обикаля света? Как решава накъде да поеме? Наследствена ли е тази страст? Божил Добрев, познат като страстен пътешественик, неотдавна издаде книгата си „Светът, какъвто го видях”. Всъщност усмихнатият мъж от снимките е програмист, ръководил е технологични звена, въобще десетки години е бил на ръководни позиции в областта на информационните технологии и разработването на софтуер. Повече от 10 години той е академичен директор на първия частен университет в България International University. А последните десет години работи в Софийския университет, директор е на Научноизследователски сектор. Той и Елеонора Гецова са автори на първия в България „Пътеводител за електронно правителство”, който предлага 100 отговора на 10 въпроса по темата, практически стъпки за изграждане и над 100 примера за добри практики от 30 страни. Пътешествията не са пряко свързани с неговата работа, като не броим участията в конференции и симпозиуми. И все пак тръпката към непознатото сигурно е водеща.

Откъде дойде тръпката към непознатото?

Както в някои хора е заложено да могат да свирят на музикален инструмент, да танцуват или да спортуват, явно при мен е заложен стремежът към пътешествия. Още от крехка възраст. Има много книги, които са ме вдъхновявали – като започнем с романите на Жул Верн и великите пътешественици и стигнем до Симеон Идакиев, или до един малко известен, но много сериозен юрист и пътешественик – проф. Константин Кацаров. Така реших, че каквито средства мога да отделя, ще ги използвам за пътувания.

Не омръзват ли пътешествията?

Никога не омръзват. Защото винаги има нещо ново, някакво предизвикателство. И това компенсира умората, която се натрупва по време на пътешествията. В момента, в който тръгна да пътувам, вече мисля за следващото пътешествие.

Може би работата в областта на информационните технологии е стимулът, който ви насочва към различни видове откривателства?

Без съмнение, опознаването на нови държави, култури, парчета от световната история, кулинарни и музикални традиции, обогатява и променя завинаги. Някои казват, че щом човек открие радостта на пътуването, иска още и още. Едно е сигурно - пътувайки, всеки трупа ценни спомени, които са вечни, докато е жив, и са богатство, което никой никога не може да му отнеме.

Както във всяко преживяване, и в пътешествията има неща, които ти вдигат адреналина на макс. Какви опасности срещнахте по местата, на които сте били?

Слава богу, някаква голяма опасност не съм преживявал, но имаше една случка, която доста ни разтресе. Бяхме на кану в река Замбези в Зимбабве, Южна Африка, където се намира водопадът Виктория, и от лявата страна се появиха хипопотами, а от другата крокодили. И трябваше много бързо и внимателно да се измъкнем от това обкръжение. Хипопотамите са огромни животни. Ако обърнат лодката, свършено е с нас. И сме право в устите на крокодилите (смее се).

Предава ли се страстта към пътуване по наследство?

Децата ми също обичат да пътуват. Винаги призовавам: пътувайте, днес има много повече възможности и във всяко пътуване можете да видите и хубави, и лоши неща. А хубавите си заслужават. Гьоте казва, че всяко пътуване се равнява на един университет. Благодарение на това съм завършил много университети.

Как планирате пътуванията си? Кой ви придружава?

Винаги си набелязвам цел, започвам да проучвам възможностите, избирам с какво да пътувам – било с кораб, било със самолет… Аз съм сред щастливците, които пътуват с любимата жена – Елеонора, и с много добри приятели. Вече 50 години заедно с едно приятелско семейство сме навсякъде по света - Европа, Азия, Австралия.

Водите ли си статистика за посетените страни?

Пътувал съм в 80 страни, бил съм в 350 града на пет континента през изминалия половин век. Описал съм природни и културни забележителности, но и забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещите пътешественици. Една от любимите ми теми са срещите с различни хора, които остават незабравими. Има цяла глава, посветена на кулинарните традиции в страните, които съм посетил. В Азия например най-много ми харесаха морските дарове, приготвени на барбекю и с различни лютиви сосове. В Африка опитах месо от зебра и от крокодил. Във Франция ядох капама с риба – както ния я правим с кисело зеле, ориз и три вида месо, така те слагат три вида риба.

Европа влиза ли в полезрението ви или е прекалено близо?

Разбира се, като всеки европеец най-много пътувам из Старата госпожа. Познавам страните около Алпите и направо съм влюбен в Южна Европа с многото слънце, исторически паметници, хубава храна и вино. Северна Европа е студена, но интересна и величествена, страните от Бенелюкс, малките страни, са абсолютен оазис на спокойствие и благоденствие.

Но приятелите сигурно искат да им разказвате за далечни земи?

Обикновено гостите ме карат да показвам Азия. И по-точно трите ми пътувания в Япония, Сингапур, Малайзия и Тайланд с впечатления от промените в тях. Мога да им говоря за Пекин през 1988 г. и Хонконг през 2009 г. В книгата „Светът, какъвто го видях“ представям разнообразието на Китай. Предизвикателствата на Индия и Непал с контрастите в тях и величието на Еверест, погледнат отгоре, са описани наред с посетените храмове в Камбоджа и Индонезия и екзотиката на Малдивите.

Стигнали сте и до далечна Австралия и Южна Америка...

Природните феномени в Австралия като Улуру и Големият океански път и гейзерите в Нова Зеландия привличат с уникалната си красота. Северна Америка от Аляска през Сан Франциско, Лос Анджелис и Сан Диего до Хаваите е представена с неколкократни пътувания с кораб и кола. Преживяванията от два круиза дават представа за страните от Централна и Южна Америка с посещение на най-южния град на планетата Ушуая и заобикалянето на нос Хорн. Описаните пътувания в Перу до Мачу Пикчу и езерото Титикака и в Бразилия с най-красивия град на света Рио де Жанейро и с най-живописния водопад Игуасу, както и преминаването с кола през Скалистите планини до Ниагарския водопад в Канада, допълват впечатленията от Америка – разнообразна и завладяваща.

Да не пропускаме и Африка...

Едно пътешествие с камион от Кейптаун до водопада Виктория запознава читателя с природата, хората и животинския свят в Африка, с магията на делтата на Окаванго и пясъчните дюни в пустинята Намиб. Тюркоазените води и бели коралови рифове, обграждащи островите с обрасли със зеленина вулканични хълмове във Френска Полинезия и населени с усмихнати щастливи хора, обясняват защо остров Фанинг от република Кирибати, Бора Бора, Моореа, Таити, Нуку Хива са описани като места, най-близо до рая. Посещенията в Израел, Петра в Йордания и в Дубай впечатляват с древната си история и със забележителните постижения на хората в тях – превърнали пустинята в модерна страна с футуристична архитектура.

За кого е предназначена вашата книга?

Със сигурност ще заинтересува предимно млади читатели с интерес към пътешествия. А тези, които вече са пътували по описаните места, ще могат да си ги припомнят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица