Боил Банов бил 15 години директор в Хасково

снимка: Хасково инфо

Досегашният заместник-министър на културата Боил Банов ще поеме титулярния пост в третото правителство, оглавявано от Бойко Борисов.

Банов, който е театрален режисьор по образование, бе избран за заместник от Мартин Иванов в служебния кабинет на Георги Близнашки през 2014 г., но остана на поста и в следващите две правителства. В ресора му бяха училищата по изкуствата, киното и сценичните изкуства, където е и главната му експертиза.

Роден  е на 26 май 1971 г. в София в семейството на театралния актьор Васил Банов. От 1978 г. учи в Седмо СОУ "Свети Седмочисленици". Завършва „Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, където се дипломира като магистър през 1999 г. Следвал е и в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Културология”.

Боил Банов е 15 години директор на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. Театърът получи отлична оценка от Министерството на културата. Той бе класиран в категория драматично-куклени театри, където със 106 точки заема трето място след столичните Театър 199 “Валентин Стойчев” и Младежки театър “Николай Бинев”.

Като режисьор Банов поставя в Народния и Сатиричния театър, "Сълза и смях" и театър "Иван Димов". Сред по-известните му постановки са: „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев, „Пет жени в еднакви рокли” от Алън Бол."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България