Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена

Започва процедура за обявяването й за паметник на културата

Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който днес посети град Шипка, съобщиха от министерството.

Банов се е запознал със състоянието на сградата и е разговарял с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, областния управител на Стара Загора Гергана Микова и главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев.

След срещата министър Банов уточни, че са се обединили около мнението, че възстановяването на сградата трябва да е законосъобразно и необратимо. Той посочи, че започва процедура за обявяването й за паметник на културата. След получаването на този статут ще може да се кандидатства за финансиране по различни програми на МК и европейски фондове, посочват от МК.

По думите му статутът ще даде възможност сградата да има специален охранителен режим, според който ще може да се използва само за културни цели и няма да разрешава застрояването наоколо с големи сгради.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е поела ангажимент на следващо заседание на ОС собствеността на сградата от частна общинска да бъде променена на публична общинска, както и да се направи конструктивно обследване. След което настоятелството на читалището ще може да обяви дарителска сметка, за да се подпомогне възстановяването на сградата.

Министър Банов посочи, че сериозният ремонт може да започне едва след март месец догодина, като дотогава ще се направи необходимото да се предпази сградата от тежките метеорологични условия през зимата. Според него ще са необходими поне 3 млн. лв. за цялостния ремонт на читалището. Докато не стане паметник на културата и не се промени собствеността, държавата няма правни основания да финансира, уточни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България