Боил Банов за предстоящото събаряне на сградата на книжарница "Хеликон": Обявявам пълен стоп на действия на площад "Тройката"

Обследване на експерти ще реши коя сграда е паметник на културата

Самосезирам се, и със заповед от днес /вторник/ назначавам обследване на целия бургаски площад "Тройката". От този момент нататък, има пълен стоп на действия, докато обследването не приключи. Негова цел ще е да определи кои сгради имат качества да бъдат обявени за паметник на културата. Комисията ще започне работа ако не утре, то най- късно вдругиден, т.е. четвъртък.

Това заяви в Бургас министърът на културата Боил Банов.

Той пристигна в морския град по повод информацията, че най- известната българска книжарница "Хеликон" напуска сградата си, където е под наем и ще се мести на два нови адреса. Собствениците на сградата- строители имали намерение да я събарят и да градят там нова, носят слуховете в Бургас.

В съседство до "Хеликон" има две сгради- паметници на културата. Тя обаче не е обявена за такава, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. В момента там няма и никакво разрешително за строителство, каза градоначалникът.

Обследването на ансамбъла от сгради ще приключи в рамките на месец, отговори на въпрос на "Труд" министър Банов. -"Ще се направи анализ какви характеристики имат останалите сгради и дали съответно може да се направи ансамбъл, което е нашата цел не само в Бургас, а и в София, и Пловдив, и по всички места."- "Мога да кажа за книжарницата само хубави неща", коментира още той и добави, че сградата и попада в охранителна зона, т.е. като сграда до обекти- паметници на културата.

"Абсурдна е хипотезата, че с чиновнически подпис може да се събори паметник на културата, доизграждане, изграждане и т.н. Всичко идва при мен, в моя инспекторат. В момента, в който срещнем думата "събаряне", "надграждане", "преизграждане", две са хипотезите оттук насетне. Ако е нещо видимо нагло, сезира се прокуратурата. Ако е нещо, което има видима обосновка, минава в един органкъм министерството, съставен от 15 професори и академици. заседанията им се излъчват директно и това е направено точно за да може гражданите да следят какви са дискусиите около едно или друго решение, защо е взето това решение и да могат да ме алармират в една или друга ситуация", каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони