Боил Банов отличи изявени дейци на изкуството и културата

„Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника – 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата родни, съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията. За мен е чест да съм сред вас”.

С тези думи министър Банов даде начало на официалната церемония в галерия „Средец”, на която отличи изявени дейци на изкуството и културата. Награждаването традиционно се проведе през месец ноември, в който честваме делото на народните будители. Наградените получиха грамота и „Златен век” за приноса си към българското изкуство и култура и за тяхното популяризиране.

Ето и пълен списък на наградените:

С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

- Иван Цанев, поет, едно от най-ярките имена в българската литература на XX и XXI в.

- Татяна Лолова, актриса, едно от най-ярките имена в българските театър и кино

- Маргрет Николова, певица, едно от най-известните имена на българската естрада

- Проф. Пламен Павлов – историк, публицист, общественик

- Проф. Костадин Бураджиев, музикант, композитор и преподавател, посветил пътя си на развитието на българската музикална култура

С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за голям принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

- Д-р Георги Саракинов, специалист и познавач на материята, свързана с авторско право и сродните му права, един от авторите на действащия Закон за авторското право и сродните му права

- Теодора Георгиева – артистка, водещо име в състава на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”

С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /сребърен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

- Петър Горанов, читалищен деец и общественик

- Виктор Любенов, активен член и сътрудник към библиотеката на Националното читалище „Луи Брайл 1928” в София

- Жанета Кацарова, пианист, творческият й път е свързан с хор „Родни звуци”. Корепетитор и хормайстор на хор „Бодра смяна при общинския детски комплекс в Шумен”, преподавател по пиано

- Галина Костова, талантлива млада писателка и художничка от Стара Загора

С почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики /златен/ и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе отличена и една институция – Национален музикален театър „Стефан Македонски”, по повод 100 години професионален оперетен театър в България и 70 години Държавен музикален театър. Отличието получи Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър.

С грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност:

- Народен хор „Станко Панайотов“ при НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград

- Вокална група „Хармония“ при НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България