Боил Банов: Проверяваме директора на Националния институт за недвижимо културно наследство

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Инспекторатът към Министерството на културата проверява за неизпълнение на служебните задължения директора на Националния институт за недвижимо културно наследство. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски въпрос за състоянието на къщата музей "Васил Левски" в с. Батулци, община Ябланица.

Банов отбеляза, че с писмо от 20 юни т.г. кметът на община Ябланица е поискал от Националния институт за недвижимо наследство да излъчи свой представител и да предложи дата за свикване на комисия по чл. 73, ал. 1 от Закона за културното наследство заради лошото състояние на музея.

По думите на Банов Националният институт не е уведомил Министерството на културата за постъпилото искане. Направена проверка в деловодната система е установила, че и към настоящия момент отговор на Националния институт до кмета на общината не е изпратен.

Поради това срещу директора на Националния институт за недвижимо културно наследство се извършва проверката от Инспектората на МК, поясни Банов и допълни, че ще бъде потърсена и дисциплинарна отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България