Боил Банов след записите от Йончева: Някои хора ме гледат положително, други като крадец и престъпник

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Проверката на прокуратурата „ще ми развърже ръцете“, заяви министърът на културата

Оставка винаги мога да подам. Това каза министърът на културата Боил Банов пред журналисти в парламента във връзка с изнесените от БСП данни за нередности при строителството на „Ларгото“.

„Така говорихме с премиера Бойко Борисов. Аз съм декларирал още веднага. Казах на мига. Той каза: „Не“, посочи той и допълни, че премиерът го е посъветвал да разкаже, да разясни и да обясни. Попитан дали премиерът стои зад него, министърът коментира: „Поне аз така го разбирам“.

Боил Банов отговори отрицателно на въпроса дали има някакви опасения. Той обяви, че ще направи всичко, което е в рамките на закона, за да заведе дело срещу Елена Йончева. „Каквото е необходимо, ще направя“, каза Банов. Попитан защо толкова време не е сигнализирал, че служителят Ангел Ангелов го е изнудвал, министърът уточни: „Ако той дойде при мен и ме изнуди, първо е малко опасно. Аз съм експанзивен човек. Все още театърът е повече в кръвта ми, отколкото в политиката. Банов обясни, че някой му е казал, че въпросният Ангелов го е заплашвал, че ще му счупи краката, но ако е дошъл при него с лицето си, е щял да подаде съответните сигнали. „Плашили са ме много. Проблемът е, че аз по принцип не се плаша. Опериран съм от чувството за страх“, коментира министърът на културата.

Каквото са ме питали разследващите за „Ларгото“, съм обяснил. Това каза министърът на културата Боил Банов. Той заяви, че не може да влиза в детайли около разследването. „Аз не ползвам НСО. Вървя си по улиците, разхождам се, ходя си на кино. Ходя си в парка. Някои хора ме гледат положително, обаче виждам едни хора, които ме гледат като крадец и престъпник. Сега като ме питате неща и аз започна да казвам, че не мога да отговарям заради следствието, хората ще кажат, че веднага съм се скрил. Знаете какви са правилата. След като има вече дадени обяснения, влиза се в една друга процедура, която трябва да спазваме“, допълни Банов.

Проверката „ще ми развърже ръцете“, заяви Боил Банов във връзка с проверката на Прокуратурата по повод изнесените от БСП данни за нередности при строителството на „Ларгото“.

Според него записът, който е представен от Елена Йончева, е „пипан“. „Режимът на подслушване ни връща в едни други години и това е една от най- големите простотии, които прави Цола“, коментира Боил Банов. Попитан какви са били разговорите за „Ларгото“, министърът обясни, че е имало десетки оперативки, както по въпросите за „Ларгото“, така и за театрите. „Моят работен ден е 12-14 часа“, допълни министърът.

В отговор на въпрос дали има други хора като Ангел Ангелов в Министерство на културата, министърът посочи: „Така не се говори за колеги. Въобще целият този режим - ще се подслушваме, ще имаме съмнения към този, към онзи, ни връщат в едни години. Не е добре. За вас не е добре, за мен, за децата ни, за майките ни, за бащите ни“. „Ако почнем пак да се притесняваме какво ще кажем, къде ще го кажем. Ако аз сега кажа и започнат да се притесняват колеги в министерството – 150 човека: „Той мен ли визира?“, каза още министърът на културата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България