Боил Банов: След 15 август ще се реши статутът на „Царските конюшни“

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

След 15 август ще бъде решенo какъв ще е статутът на „Царските конюшни“. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов след подписване на споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието.

„Най-важното, което се случва около „Царските конюшни“ днес е подписването на това споразумение. Защото трябва от най-ранна възраст да образоваме и възпитаваме нашите деца, които са бъдещите учени и бизнесмени на тази държава. Именно те ще закупуват такива имоти и ще се грижат за тях. Трябва да започнем да ги учим що е то културно наследство, колко е важно за съществуването ни и за бъдещето. Така че това подписване е много по-реално от това да седнем да си говорим, когато някой инфантил запали нещо. Това е смисълът, това е най-ключовото, което правим днес“, обясни министърът.

Във връзка с процедурата по пожара в „Царските конюшни“, Банов обясни, че след 15 август ще бъде решен какъв ще е статутът на имота. „Институтът действа в момента, ще вкара документацията, която е подготвена. Към този момент „Царските конюшни“ са под закрилата на Закона за културното наследство. Именно тя ще даде статута на културна ценност. А този статут сам по себе си е едно отношение на държавата към културни обекти, той няма да промени границите и режимите – никакво надстрояване, никакво бутане, никаква възможност за промени“, обясни културният министър.

На въпрос какъв ранг ще има статута, който ще бъде даден след 15 август, той отговори: „Вероятно национално – такова е предложението. Това е високо значение с високи охранителни режими.“

“Не можем да сложим жива охрана на културните ценности като „Царските конюшни“, но можем да променяме съзнание. Даването на статута за културна ценност дава възможност на собствениците да търсят инвестиции по програми и проекти, за да ги поддържат, което е важно и ключово. Но фактически като охранителен режим не означава, че ще наредим там милиционер, учител, милиционер, учител да ги пазят. Не е това смисълът на закона“, коментира още Банов и посочи, че смисълът на закона е ясно да казва какво може и какво не може в такива обекти.

На въпрос дали очаква на 15 август собствеността на всички частни имоти в „Царските конюшни“ вече да бъде изяснена, Банов отговори, че това едва ли ще стане. „Собствеността е толкова объркана във времето – толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата. Много дела има там, не е приятна ситуацията. Но пак казвам, че тя не е от вчера или от днес. Премиерът дори уволни един областен управител заради тази каша. Важното за нас и за обществото е, че независимо от имотните каши създадени там, тази културна ценност се е охранявала и ще се охранява категорично“, заяви Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България