Боил Банов: Увеличението на бюджета на Министерството на културата е с над 19 млн. лева

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Увеличението на бюджета на Министерството на културата е сумарно с над 19 млн. лв. Това каза министърът на културата Боил Банов пред БНТ.

„В тях влиза приетото 10-процентно увеличение на заплатите, 20% увеличение за училищата по изкуства, но и пари за дейности, които са много ключови. Особено съм щастлив и мисля, че е добре за развитието на изкуствата в България, а оттам и на културата. Това е едно огромно увеличение на фона на това, с което досега разполагахме. Ще се отделят пари и за фонд „Култура“, за проекти за музеи и галерии, сценични изкуства, за фестивали. Това е проект, за който отдавна разговаряме в правителството и с министър Горанов, и с премиера, че в крайна сметка правенето на политики в областта на културата трябва да има среда за развитие“, коментира Банов.

По думите му след 1 млн. лв. от миналата година за библиотеките, за книги, за повишаване културата на четене, сега ще бъдат дадени още 1 млн. лв. „В кинопроизводството има позитивна реакция на държавната – 1,5 млн. лв. повече към досегашния бюджет. В археологията се запазва една тенденция от последните години. Само преди две години цялата археология беше 1 млн. лв., а сега в момента е 3,5 млн. лв. Има една ясна тенденция на подкрепа в българската култура, която е обозрима и ще продължи. Сега бюджетът е близо 20 млн. лв. 500 000 лв. са за фонд „Култура“, 500 000 за проекти в музеи и галерии, 500 000 лв. в сценични изкуства, 500 000 лв. за фестивали“, обяви Боил Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България