Боил Банов: ЮНЕСКО продължава да помага на младите да се почувстват част от едно глобално общество

ЮНЕСКО е единствената международна правителствена организация, която още при зараждането си е отбелязала в основните си документи, че ще гради защитата на мира в умовете на хората и се е нагърбила със задачата да разпространява етични ценности и хуманистични принципи.

Това заяви министърът на културата Боил Банов на 39-та сесия на Генералната конференция на тема "Цели на устойчивото развитие и ролята на ЮНЕСКО в многостранната система" в Париж, съобщиха от МК.

„За съжаление, въпреки полаганите от всички ни усилия, сме съвременници на един все по-несигурен и нестабилен свят, разкъсван от конфликти и агресия. Свят на нови възможности, но и на сериозни заплахи, които поставят на изпитание устойчивото развитие на човечеството. В тази връзка с още по-голяма осезаемост изниква необходимостта от висока степен на отговорност при вземането на решенията, които касаят развитието на нашето човечество. И именно тук ЮНЕСКО би могла да играе все по-голяма и активна роля“, посочи министър Банов.

Той припомни, че през всичките години на своето развитие ЮНЕСКО винаги е защитавала идеята, че културата изгражда нашата идентичност и самосъзнание. „Опазването на паметниците на културата е от изключителна важност. Зад нашето „днес“ стоят хилядолетия човешка цивилизация, култура, духовен и материален път, без които нашето днес нямаше да е това, което е. Материалните артефакти, които бележат трудния път на човечеството, трябва не само да бъдат съхранени, но бъдещите поколения трябва да бъдат научени да го ценят и осъзнават смисъла на тяхното опазване. Изграждането на един храм или град преди хиляди години означава не само поставянето на издялани камъни един върху друг, а зад това стоят човешка вяра, въжделения, надежди, любов към красивото и много, много труд“, каза още министърът.

Според него като специализирана агенция от системата на ООН, ЮНЕСКО има все по-отговорна мисия да противостои на войнстващия екстремизъм със силата на образованието, културата, науката и комуникациите. „През изминалите години Организацията остана силно ангажирана със ситуацията в Близкия изток, реагираше при всеки случай на разрушаване на културни ценности и паметници, които са наследство на цялото човечество, противопоставяше се на екстремизма и незачитането на човешкото достойнство и на различията между културите“, каза още Боил Банов пред делегатите. По думите му приетата през тази година, по инициатива на ЮНЕСКО и на нейния Генерален директор, Резолюция на Съвета за сигурност на ООН 2347 потвърждава, че Организацията е търсен партньор на ООН и на държавите членки.

„България активно подпомага и ще подпомага усилията на ООН и ЮНЕСКО за съхраняване на световното културно-историческо наследство, защото няма бъдеще без минало и всяка цивилизация и култура има заслуга за развитието на човечеството. Защитата на културното наследство и насърчаването на културния плурализъм са много повече от важен въпрос от областта на културата. Те се превръщат в хуманитарен въпрос и проблем от областта на сигурността и в основен елемент за осигуряването на устойчив мир и развитие. Защото мултикултурността е богатство, а не бедствие, а толерантността в междукултурните отношения е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на „ние” и „те”, заяви още министърът на културата.

„През 2009 г. моята страна издигна кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. От тогава до сега, тя два мандата стои начело на Организацията и със своя опит, познания и изключителна активно отстоявана позиция, тя допринесе ЮНЕСКО да бъде възприета като една от най-важните и влиятелни организации в световен мащаб. Г-жа Бокова е не само първият представител на Източна Европа, който заема този висок пост, но тя е и първата жена оглавила ЮНЕСКО“, подчерта министър Банов. Допълни, че по този начин тя вдъхнови милиони жени по целия свят, които приеха нейната личност като пример за успехите на една жена в международната политика и в борбата за равноправие между половете. „Визията, която Ирина Бокова постави пред ЮНЕСКО и смело отстоя през годините, даде възможност да вървим по нов път, очертаващ хуманизма като мощно оръжие в борбата с неправдите на нашия свят“, каза още министърът.

По думите му въпреки нелекия път през годините и силно ограничените си финансови ресурси, ЮНЕСКО продължава да помага на младите хора да се почувстват част от едно глобално общество, да видят смисъл в общото си бъдеще, основано на уважение на културното и социалното многообразие, да подкрепя стремежа им да станат миротворци, активни граждани, двигатели на промени.

„Убеден съм, че това е основната мисия на Организацията, на която тя ще остане вярна и през следващите десетилетия. Именно това е ЮНЕСКО, за която не е важно само да запази мира, а до го съгражда“, категоричен бе министърът.

В заключение министър Боил Банов посочи: „Бих искал да отправя благодарности към Генералния директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, и на целия екип на Организацията за лансираните успешни инициативи, за провежданата ефективна реформа, за динамизирането на дейността и за резултатното изпълнение на поставените приоритетни цели. В днешно време именно такава организация като ЮНЕСКО ни е нужна, която с мирните средства на образованието, културата, науката, комуникациите си поставя за цел изграждането на хуманно човечество, на общества без насилие, в които „другостта” е богатство и „да живеем заедно” не е само лозунг. Това очакваме от нея и в бъдеще!“.

При откриването на форума Генералният директор Ирина Бокова обяви, че новата сесия на Генералната конференция се открива в исторически момент за организацията. „Това е момент на размисъл относно рисковете и възможностите на света, както и най-добрите начини да се отговори на тях.ЮНЕСКО никога не е била силна в размера на своя бюджет или в размера на своите екипи, ЮНЕСКО е силна поради силата на ценностите си ”, обобщи Ирина Бокова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България