Бойко Атанасов - Данъчният в надзора

Бойко Атанасов

Депутатите в петък гласуваха номинацията на Бойко Атанасов за нов шеф на Комисията за финансов надзор (КФН). Без никаква изненада, тъй като Бойко Атанасов бе единствен кандидат, постът на досегашния председател Карина Караиванова преминава в неговите ръце. Кандидатурата на Бойко Атанасов беше внесена в парламента от депутати от “Атака”. Още при изслушването му в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание беше ясно, че Атанасов ще оглави КФН. Никой от депутатите не скри позитивните нагласи към бившия шеф на данъчните и досегашен зам.-председател именно на регулатора, който вече ще ръководи.

Изминалата 2018 г. беше трудна за Комисията за финансов надзор (КФН). Няколко събития белязаха годината и оставиха неясни отговорите на няколко въпроса, а един от тях си задават 3,5 милиона шофьори: “Ще има ли бонус-малус?”. Именно това попитаха първо Бойко Атанасов след изслушването му пред депутатите от бюджетната комисия. Той бе лаконичен и заяви, че каквото и да сподели относно системата, ще бъде спекулация на този етап.

2018 г. беше белязана и от фалита на кипърското застрахователно дружество “Олимпик”. Заради фалита хиляди хора трябваше да платят за нова застраховка “Гражданска отговорност”, а други все още чакат парите си от застрахователя. Именно това бе поводът зам.-председателят на КФН с ресор “Застраховане” Ралица Агайн да подаде оставка. Досегашният председател на КФН Карина Караиванова пък беше номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Тази тежка година показва колко е труден за управление надзорът на небанковите финансови институции в страната. Но Атанасов не се плаши от отговорностите. Досега той беше зам.-председател на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”. Така че перфектно познава работата на Комисията. Една от задачите, които си е поставил е да бъдат се въведени нови регулаторни правомощия на КФН. Какви ще са те, все още не знаем. Но нелеката задача да регулира няколко сектора с активи за милиарди му предвещава много работа. Освен застрахователите, КФН надзирава пенсионните фондове, взаимните фондове и инвестиционните посредници.

Бойко Атанасов е известен на всички с това, че е професионалист в сферата на финансите и публичното управление. Той е бивш шеф на НАП и екс зам.-министър на финансите при Владислав Горанов в кабинета “Борисов 2”. Има почти двадесет годишен управленски опит, като успява да повиши приходите от данъци с почти 12% докато беше шеф на приходната агенция.

“Надявам се с този екип да успеем да постигнем още по-добри резултати спрямо това, което досега правихме в битката с контрабандата и измамите”, коментира Владислав Горанов преди години при назначаването на Атанасов за зам.-министър на финансите. От октомври 2017 г. Бойко Атанасов заема поста зам.-председател на КФН. “Репутацията на комисията, като регулаторен орган, трябва да е гарант”, каза Атанасов при изслушването му в комисията в парламента.

Концепцията му за развитие на комисията е в няколко насоки - репутацията на КФН, създаване на активен диалог с бизнеса и хората, осигуряване стабилност на застрахователния сектор, намаляване на административната тежест, както и въвеждането на нови електронни услуги. Но чувайки думите електронни услуги, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза по време на изслушването му, че на КФН ще е нужна нова информационна система, за да се случат целите, заложени от Атанасов и, че дигитализацията не е лесен процес.

Тя единствена се престраши да зададе въпрос на кандидата какво се случва с електронната система на КФН, която била обещана още преди години при изслушването на кандидатурата на Караиванова за шеф на комисията.

Атанасов имаше готов отговор, въпреки че не очакваше да го разпитват по тази тема. Той заяви, че е стартирала процедура за изготвяне на такава система, но комисията все още няма готовност за обявяване на изпълнител и не се ангажира с определени срокове.

 

Завършва Техникум по механотехника в Търговище

Завършил Техникум по механотехника в Търговище, Бойко Aтанасов поема в съвсем друга посока и преминава през школата на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като взима магистърска степен по “Планиране и прогнозиране на икономически системи”. Има сертификат по счетоводни стандарти и управленски решения. Започва като данъчен инспектор в Националната агенция за приходи (НАП) и с годините се издига в йерархията на агенцията. Говори английски и руски език.

 

За него

Ще влезе с летящ старт в тази позиция

Познавам Бойко Атанасов много отдавна и съм пристрастна спрямо кандидатурата му, защото е мой стар колега от НАП. Радвам се, че той е кандидатурата за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Познавам качествата му и с две ръце бих се подписала под неговата номинация, ако тя не беше внесена от колегите. Радвам се, че той се пребори и затова, че ще влезе с летящ старт в тази позиция, тъй като има опит от една година в регулатора.

Менда Стоянова, шеф на Комисията по бюджет и финанси към парламента

 

Има опит и публична репутация

Аз, както и група от шест народни представители считаме, че Атанасов притежава необходимото образование, професионален опит и публична репутация, за да стане председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Убедени сме, че той ще допринесе за по-нататъшното развитие и укрепване на политиката на регулаторния орган.

Николай Александров, депутат oт “Aтака”

 

Изключително отговорен човек

Със своите качества Бойко Атанасов ще бъде от голяма полза за Комисията за финансов надзор, а бизнесът и потребителите на финансови услуги ще бъдат доволни, че в КФН работи изключително отговорен човек, който има сериозни постижения в опростяването на процедурите, има усет към конструктивния диалог и притежава сериозен международен авторитет.

Каринa Караиванова, бивш председател на Комисията за финансов надзор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети