Бойко Атанасов е новият председател на Комисията за финансов надзор

Бойко Атанасов

Той заяви, че „бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане

Парламентът избра бившия шеф на НАП и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов за председател на Комисията. До необходимостта от нов председател се стигна, след като Карина Караиванова подаде оставка и от 1 март 2019 г. се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие.

По време на изслушването си в Комисията по бюджет и финанси Атанасов очерта основните цели пред регулаторния орган – създаване на стабилен екип от професионалисти, изграждане на прозрачна и навременна комуникация с обществото и осъществяване на стриктен надзор на капиталовите пазари, застраховането и пенсионните фондове. Според него, за да се постигнат посочените цели Комисията трябва да се развива в следните основни насоки – управление на позиционирането и репутацията на КФН като стабилен, обективен и независим регулаторен орган, намаляване на административната тежест, защита на обществена интерес, създаване на предвидима регулаторна дейност и създаване на силен и мотивиран екип с най-високо ниво на експертиза.

Бойко Атанасов беше единственият кандидат за поста, като кандидатурата му бе предложена от ПП „Атака“.

Пре журналисти новоизбраният председател заяви, че „бонус-малус“ трябва да премине през широко предварително обсъждане, за да може продуктът да бъде възприет от всички.

"Преди да представим за обсъждане новия вариант за обсъждане „бонус-малус“ трябва да премине през едно широко предварително обсъждане с всички браншови организации, така че продуктът, който създадем, да бъде възприет от всички в Република България“, каза Атанасов. На въпрос това кога ще се случи, Атанасов заяви, че в понеделник започва работа по тази задача.

„Не искам да влизам в конкретика. Ще има работна група. Самата система, която ще заработи трябва да дава отговори на всички въпроси. Не трябва да остават неясни ситуации или съмнения в нейната обективност“, допълни той. Атанасов изрази надежда екипът на КФН да бъде запълнен в пълния състав и уточни, че към този момент има идеи за нов заместник-председател, но няма крайно решение по темата“. По отношение на случая със застрахователната компания „Олимпик“ и напрежението около него, новоизбраният председател коментира, че подобни неща могат да се предотвратят с превенция и ефективен надзор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България