Бойко Борисов: Вложихме много усилия за членството на Македония в ЕС, болно ми е!

Снимка: Цветан Томчев/Архив

Вложихме много усилия и авторитет по темата за членството на Северна Македония и Албания. Болно ми е. Това каза премиерът Бойко Борисов пред БТВ по повод решението, с което по инициатива на Франция Съветът на ЕС отложи определянето на дата за начало на преговори със Скопие и Тирана.

В същото време обаче нашите комисии за общата история буксуват, а сега те ще имат време да приключат работа. Защото това не може да е на наш гръб. Ние им помагаме (на Македония - бел.ред.) искрено. Благодарен съм на всички колеги в Съвета на ЕС за решението да продължим по темата и занапред, каза още Борисов.

Той разказа, че след края на Европейския съвет на 17 октомври лично е призовал евролидерите отново да дадат перспектива на Македония и Албания в Загреб по време на хърватското председателство. „Тогава колегите се спогледаха, Доналд Туск каза: „Да предложим“ и всички се съгласиха“, посочи Борисов.

Разбирам защо Макрон стопира даването на дата за преговори: ако ориентацията на държавата зависи от един човек, тя не е за ЕС, допълни премиерът. Той посочи, че опозицията в Република Северна Македония е с антибългарска риторика и дори иска ревизирането на решения за предстоящо членство на страната в ЕС. „Искам да припомня, че когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус на управляващи, опозиция и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е ЕС и НАТО. Сиреч, която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в Северна Македония и Албания казваме, че ако не е или ако Зоран Заев или Еди Рама паднат от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път. В това отношение Макрон заслужава аплодисменти“, каза Бойко Борисов.

Премиерът коментира и възможността за налагане на европейски санкции срещу Турция заради военната операция в Северна Сирия. Ако това се случи, големите държави ще ги заобиколят и пак ще продават, а нашата оръжейна индустрия е крехка и малка, каза той.

Тръмп, Ердоган и Путин решаваха за Сирия, а Европа я няма. Ето тук ни липсва европейската отбрана, само плащаме за бежанците, добави премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България