Бойко Борисов: Да направим така, че българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на сигурността (ВИДЕО)

ИСТАНБУЛ. От специалния пратеник на "Труд"

България от 1 януари е председател на Съвета на ЕС. Винаги сме се старали да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Само заедно можем да бъдем ефективни и да преборим предизвекателствата. Това заяви премиерът Бойко Борисов в словото си по време на тържествената церемония за откриване на обновената Желязна църква в Истанбул.

Той призова да живеем заедно, в мир и да бъдем толерантни. Борисов даде пример с центъра на София, където на един квадратен километър има православен храм, католическа катедрала, джамия и синагога. Пред гостите от България и Турция премиерът призова да направим така, че "българските изселници и мюсюлманите в България да бъдат мост на сигурността". Борисов определи реставрацията и откриването на обновената Желязна църква отново за молитва като символичен акт към Европа. Той припомни, че Турция е най-големият съсед на ЕС, с най-голямата армия в Европа.

"Трябва да направим всичко възможно през 2018 г. да се нормализират отношенията на ЕС и Турция. Необходимо е те да станат такива, каквито бяха. Сигурността и толерантността минават през добрите отношения. Това е пътят", каза още премиерът.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2106790246215701/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика