Бойко Борисов: Имаме предложения от други държави да ни защитават от хакери

Снимки: Денислав Стойчев

Обмислят законови промени, даващи възможност за големи заплати в администрацията за специалисти по киберсигурност

Колкото повече дигитализацията и цифровото управление се развива, както всичко останало в живота - много трудно се изгражда и лесно се руши. Това каза по време на форум за киберсигурност премиерът Бойко Борисов.

"Поздравявам тези млади хора, че са тръгнали в друга посока. Така трябва да стане и превенцията в обществото. Трябва да мразим хакерите", призова Борисов.

"В държавната администрация има таван на заплатите. Ако ви питам колко пари ви плащат и на тези в ГДБОП - разликата ще е в пъти. Ние даваме 1500 лв., а в частния сектор - над 10 хил. лв. Кой млад човек ще дойде в ГДБОП и да си остави заплатата", коментира министър-председателят.

"Когато претърпим хакерска атаката, всички казваме, че държавните институции са уязвими. Хакерите продължават своята дейност и нанасят пак поражения на стотици хора и ги поставят под риск и днес", каза той.

"Трябва да има една нетърпимост към хакерската дейност. ФБР едва ли са лошо защитени. В тая сфера ние имаме предложения от други държави да ни защитават и тогава задължително информацията ще минава през техните машини" обяви Борисов.

По думите на премиера хакерите са много напред. "Ние вървим винаги след тях. В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации, стопански инициативи, защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам и държавната сигурност. Сигурно могат много примери да се дадат още. Сигурно много може да се говори. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита", коментира още той.

"Таванът на парите много пречи да привлечем в министерствата квалитетни хора. Всички се обръщат, като чуят заплащането. С финансовия министър обмисляме дали да не променим така закона, че да плащаме по-големи заплата и да привлечем по-кадърни хора", заяви Борисов.

Премиерът даде пример, че в МВР всички използват iPad и не ползват хартия: "Беше ми странно в началото, но сега всичко им е в телефоните".

"Имаме прекрасен ресор в ЕК, прекрасни деца и образование в тази сфера. Много пари ще дойдат", каза още Борисов.

"Хакерите в рамките на минута могат да направят поразии. Редно ли е да даваме стотици, за да защитаваме системите от няколко човека. В мрежата не е толкова анонимно, колкото ние си мислим. Има държави, които забраниха фейсбук, туитър, защото през тях се правят поразии", коментира министър-председателят.

Няма система, която да не е била хакната, каза той.

"Винаги хакерите са с една стъпка напред. Виждате, колкото автомобилния сектор се развива повече. Хакерите са прекрасно обучени с голяма компетентност и грамотност, но иначе пак си е айдук", заяви в края на речта си по време на форума Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България