Бойко Борисов: Имам претенции и към други министри

Новите назначения ще бъдат пак от квотата на ГЕРБ

Новите министри ще бъдат пак от квотата на ГЕРБ. Назначенията ще съгласуваме в понеделник с коалиционните партньори от Обединените патриоти. Имам идеи и предложения, каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където се провежда 11-то издание на Лятната академия на МГЕРБ. На въпрос ще има ли други оставки Борисов отговори, че има претенции и други министри.

Според него оставките са личен акт и не вижда защо трябва да ги съгласува с някого. „Още в неделя казах, че ще бъда безкомпромисен, защото трябва да има политическа воля и да се носи политическа отговорност, след като имаме 17 загинали. Да, 5 писма са изпратени до фирмата да си оправи ремонта, че пътят е опасен и министър Нанков, който е иначе блестящ експерт, е трябвало да стои там на пътя, ако трябва, за да предотврати риска” , каза Борисов.

Пред младите хора, а и след това пред медиите, той посочи, че причината за оставката на вътрешния министър Валентин Радев е заради инцидента в Харманли. Като не може да управлява хората си, а ги управлява местен партиен лидер, ще си ходи.Не само в Харманли, а на много места полицията действа така, както не искаме да виждаме - невинният да е виновен с вмешателството на партийни лидери, добави още Борисов, който каза, че е гледал материала от видеокамерите, заснели инцидента в Харманли.

Премиерът посочи, че на 3 септември в парламента влиза проектът за изменение на Закона за движение по пътищата, който ще направи задължителни коланите в автобусите. Пред разни лобита и бранша, че трябвало да се правят допълнителни инвестиции, няма да отстъпим. Ако трябва от 20 000 да останат 5 000 автобуса, но който иска да превозва хора, да си смени седалките и коланите. По-добре да няма екскурзия и да няма загинали, каза Борисов.

„Винаги съм казвал: „Най-големият враг на ГЕРБ сме си самите ние“. Когато допускаме грешки, много хора ме съдят от партията, съм безкомпромисен. Никак не е лесно. Това ми струва и безсъние, нерви, но най-вече всички хора, които отстраняваме в редки изключения, са кадри, които са израснали, работили много, допринесли много. В един момент трябва да се разделим, защото това е разликата между нас и БСП. Купувал депутат избори, наричал хората дебили, след това няма значение. Предизвикал банкови кризи – два пъти в мандати на БСП падат банки. И сега: „О, чудо“, заяви Борисов.

„Излиза Гечев и коментира – този, който направи по негово време пенсиите 3 долара на месец. О, чудо. Като се разровим, се вижда, че навсякъде, където ни възникнаха проблеми, скрити, спящи клетки, които в момента провокират или създават напрежение. То веднага бива взимано и коментирано. Какво значение има управлението или властта, ако не правиш добро за хората“, допълни Борисов. По думите му това, което в момента и службите, и прокуратурата правят по олигарсите би им се отразило и на тях. „От 34% контрабандата на цигари, сега в момента е към 5,1%. Само 2-3 месеца на служебното правителство със 120 млн. лв. по-малко приходи в хазната. Къде са отишли? Не са ли при олигархията? При нас всяко тримесечие намалява драстично“, подчерта Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика