Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан откриха възстановената крепост „Трапезица“ във Велико Търново

„И преди нашето правителство на всички нива и много след нас, между българите и азерите ще има дружба”, това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на възстановената крепост „Трапезица“ във Велико Търново. Премиерът поздрави всички българи за празника на Независимостта.

„Благодаря, че от фонда на г-н Алиев, нещо толкова хубаво за историята и културата може да бъде развивано тук на Трапезица. Нищо не е толкова видно, когато една мюсюлманска страна, гради църкви и ние българите градим джамии - така няма да има войни, а просперитет. Дано да има мир”, допълни Борисов.

От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лв., като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев”, начело на която е съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „Трапезица“ е първата по рода си в Източна Европа.

Към момента са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Направена е близо километър централна туристическа алея, което свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула и църквите. В подножието на Трапезица е изцяло ремонтирана улицата, която води до долната станция на фуникуляра, създаден е и паркинг.

14408801_10207681939828970_2027236119_nИзграденият фуникуляр от 135 м и две станции бе направен по проект за 4,2 млн. лв. на Министерството на културата от Европейския фонд за регионално развитие. Релсовото транспортно средство изминава близо 100 метра само за три минути. С европейските средства бе построена и подпорна стена под северозападната страна на хълма. Монтирано е и художествено осветление.

През май миналата година правителството предостави управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“ на община Велико Търново за срок от 10 години. Това даде възможност на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

От днес възстановената крепост „Трапезица“ вече е отворена за туристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България