Бойко Борисов: Колкото опасно е да падне кабинет, толкова опасно е да падне и президент (обзор)

Снимка: Архив

„Моето разбиране е че трябва да работим в мир и синхрон с президента. Ако той избира друго, ще се защитаваме. Имам воля, желание, сила. В политиката днеска те има, утре те няма.” Така Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос за обявената война от президента Румен Радев. Той обясни, че в понеделник, след като президентът при откриването на учебната година в Софийския университет обяви, че след като ГЕРБ искат битка, ще я имат, той му се обадил по телефона. Двамата си говорили за програмите си и по други важни за държавата теми.

„Считам, че колкото опасно е да падне кабинет, точно точкова опасно е да падне и президент. Аз целя стабилност. Добронамерен съм и така изглеждам”, коментира Борисов.

Попитан дали няма да проведе мъжки разговор с Румен Радев, Борисов отговори: „Мъжките разговори съм ги оставил на г-жа Нинова. Мисля, че президентството има първа цигулка в лицето на президента Радев и кабинетът има своята първа цигулка в мое лице. Двете първи цигулки поне според мен свирят в една тоналност за доброто на България. Беквокалите - Йончева, Нинова и Цветанов имат други функции в парламента и не трябва да ги следим какво правят те, защото ще ни влошат на нас отношенията, а това вече става междуинституционална война. Така че нека оставим и неговите, и нашите певци и свирачи да си… Сигурно в този момент в парламента е чудо. Аз им казвам да не нападат президента, те ми казват, че неговата Нинова и Йончева само това правят. Той защо не ги спре, нали е президент на БСП според тях. Ето, аз съм готов да им кажа, ама правилно ли е от друга страна, ние с президента да се изправим и да кажем на двете най-големи парламентарни групи в парламентарната демокрация: Млъкнете. Няма и да напомняме на Путин и на Медведев, казвам го с хумор, разбира се. Така че молбата ми е каквото правят в парламента, да не се отразява на нашите отношения. Аз мога да ги извикам и да им забраня и повярвайте ми, няма да тръгнат срещу волята ми. Но той ще го направи ли? И ако го направим по този начин, няма ли да заговорите вие за колаборация между ГЕРБ и БСП. Единственото здраво решение ние да си гледаме нашата работа и да ги оставим те да правят каквото партиите им диктуват. Защото отдолу хората, които са гласували за БСП и ГЕРБ виждат в другия непримирим противник и искат да го побеждават. Не можем да им кажем ние с президента, мачът е уреден."

Борисов коментира и една от темите, по които с президента Румен Радев имат сериозно разминаване – темата за изтребителите. „Мисля, че по темата изтребители Радев и Каракачанов трябва да седнат и да си говорят. Не може самолетите да се явяват ябълка на раздора. Довчера МиГ-29 бяха най-сигурните самолети. Обясних им, че сме договорили да бъдат ремонтирани двигателите им за да бъдат сигурни докато купим нови.” Борисов каза, че освен изтребители трябват и нови влакове, защото идва зимата и пак ще тръгнат репортажи за навети със сняг вагони и мраз в купетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика