Бойко Борисов: Концесионерът на "Бабино" да изплати заплатите или ще развалим концесионния договор

Премиерът Бойко Борисов настоява пред концесионера „Въгледобив Бобов дол” ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник „Бабино”, съобщават от правителствената информационна служба.

Министър-председателят посочи, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”, сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

Припомняме, че с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от „Мини Бобов дол” ЕАД на „Ораново” ЕООД (преименувано през 2008 г. във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД) по отношение на участък „Бабино”.

Междувременно, напрежението в Бобов дол ескалира. Миньори щурмуваха мината в опит да кажат на колегите си под земята, че са би излъгани, информира БТВ. Опитали се да нахлуят и в кабинета на директора.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България