Бойко Борисов на аудиенция при папа Франциск (ВИДЕО)

РИМ. От специалния пратеник на "Труд"

Българската делегация, водена от Бойко Борисов, пристигна в Апостолическият дворец във Ватикана, където ще се срещне с папа Франциск.

Премиерът бе посрещнат от монсеньор Георг Генсвайн, перфект на папския дом и личен секретар. Монсеньор Генсвайн е много уважавана и важна личност във Ватикана. Бил е личен секретар и на папа Бенедикт.

От наша страна ще бъдат поднесени и традиционни подаръци на главата на Римокатолическата църква. Картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Покровителя на българския народ Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на прочутото Четвероевангелие на цар Иван Александър, и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък са даровете от българския премиер за папа Франциск.

Българската делегация включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата. На срещата ще присъстват Западно- и Средноевропейският ни митрополит Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск. Последната му визита във Ватикана бе преди три години, като в делегацията си той взе двама министри и седем депутати. Тогава Борисов занесе на папата хранителница с изобразено успението на Свети Иван Рилски, в която от филигранно сребро бе поставен камък от гроба на светеца. Папа Франциск поднесе на премиера плакет с изобразен ангел, държащ двете земни полукълба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България