Бойко Борисов: Няма радост в управлението (ВИДЕО, ОБЗОР)

„Поставиха ме в тази ситуация - или да управлявам с „Обединени патриоти“, или да сдавам властта. Няма радост в управлението нито тщеславие, но трябва да се управлява.“ Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов, след като за трети път пое властта. Той призова да се надмогне политическият егоизъм, обеща сигурност и доверие в държавата и институциите.

„По волята на българския народ ГЕРБ и „Обединени патриоти“ поемаме отговорността за управлението на страната през следващите четири години, в исторически за света и Европа момент - политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилност в региона“, обяви Борисов, преди да положи клетва пред НС.

https://www.youtube.com/watch?v=Y9fVJIoNygo

Борисов бе избран отново за премиер със 133 гласа. От 233-ма депутати, присъстващи в залата, 100 гласуваха „против“. Съставът на новия Министерски съвет получи одобрението на 133 народни представители, а 101 бяха „против“.

Избирането на Борисов за премиер и новото правителство очаквано не получиха подкрепа от БСП и ДПС.

Социалистите обявиха, че България ще бъде управлявана от правителство на подмяната. Обявиха, че в предизборната програма на ГЕРБ има 53 обещания, от които е спазено само едно наполовина - че ще има вицепремиер, отговарящ за демографската криза.

бойко борисов

ДПС прогнозираха, че новото правителство едва ли ще постигне успех, тъй като формулата за съставяне на мнозинството била старата - ГЕРБ за пореден път избрали коалиция, в която се стигнало до „лицемерен национализъм“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки подчерта, че дава толеранс на Борисов, но гласува против кабинета.

На церемонията в НС присъстваха президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати и представители на вероизповеданията.

„Надявам се да има приемственост, особено в областта на председателството на Съвета на ЕС, сигурността, външната политика.“ Това заяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че пълният мандат на правителството зависи от управленската му програма, от изпълнението на политиките и от приоритетите. „Като че има стремеж на всяка цена да бъдат изкарани 4 години. За мен това е важно, то гарантира стабилност, но най-важният критерий е свършената работа“, категоричен бе държавният глава.

В кулоарите на парламента новоизбраният премиер се обърна към левицата: „Истински се извинявам на БСП, че ги победих. Това, което нямат право да казват, е, че се борим само за власт. Аз им дадох цялата власт на тепсия, като си подадох оставката, да направят служебно правителство, досега щяха да са управлявали 5 месеца. Единственото, което ме интересува, е очакванията на хората.“

Борисов се обърна и към ДПС, които нападнаха новото правителство заради националистите. „ДПС също, ако си сложат ръка на сърцето, ще признаят, че през всичките години на мое управление към смесените райони или към българските мюсюлмани е имало не само добро отношение, не само съм им помагал много, а привилегировано дори отношение. Какво ли не сме правили там - пътища, обредни домове, чешми...“, изреди Борисов.

„По-важен от управлението е етническият мир и аз ще го пазя всячески“, зарече се министър-председателят.

При сдаването на властта на „Дондуков“ 1 служебният премиер Огнян Герджиков поздрави Борисов с избора му за министър-председател за трети път. Той определи това като голям успех.

Проф. Герджиков отбеляза, че служебното правителство е провело честни и прозрачни избори.

„Ако не бяха честни, нямаше да сме ние“, отговори Борисов.

Той коментира и твърдението на БСП, че правителството му идва на власт, за да я консумира.

„Последните, които могат да бъдат упреквани, че искат да управляват за власт - това сме аз и колегите“, подчерта Борисов.

Той посочи, че се надява след сдаването на кабинетите министрите да продължат да бъдат в контакт. „Ние не сме реваншистки настроени хора“, изтъкна той и изрази надежда сдаването на властта да стане плавно, мъдро, така както демокрацията го изисква.

„Ще положим всички усилия, старание, мъдрост, да стане по-добро в България и да избегнем хаоса“, заяви министър-председателят. Той подчерта, че ако имало по-добри от тях, сега те щели да са в парламента или да са ги победили.

Бог да ни пази, да върви с нас и ние след него, завърши изявлението си при третото влизане в премиерския кабинет на „Дондуков“ 1 Борисов.

 

ОПОЗИЦИЯТА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Това е правителство на подмяната

Това е правителство на подмяната, спрямо това, което обещахте. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо.

Поздравяваме „Обединени патриоти“ за израстването - от „България вън от ЕС и НАТО“ до „ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция“. Поздравления! В коалиционното споразумение е заложена мина, която гарантира несигурност в това мнозинство, следователно и в България, в политиките, и в бъдещето. Там пише, че всеки партньор, извън това споразумение, може да си провежда самостоятелна политика, да търси подкрепа и мнозинства в парламента. Всички знаем какво означава това, защото сме го виждали - с реформатори, с БДЦ, плаващи мнозинства, безпринципни съюзи. Това е лоша практика. Но тук идват големите въпроси за държавността и те са според мен поне два - референдумът и промяната в конституцията.

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: Коалицията не носи стабилност

Българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза.

Възможно ли е изобщо да се постихне успех - нашият отговор е „не“. ГЕРБ за втори пореден път избра коалиция, която както се видя от предния мандат, не носи стабилност и реформи.

Да направиш вицепремиер по демографските въпроси националист е цинизъм.

Твърдението, че европейските ангажименти и председателството на Съвета на ЕС изискват такъв кабинет е невярно, защото не отговаря на европейската политическа практика.

В програмата за управление има общи фрази и пожелания. Ние проповядваме заедно обединение, толерантност и мир. Това е условие за общото ни бъдеще.

Рано или късно, независимо от подмяната и лъжите, народът мъдро ще отсъди. Кой обаче ще плати за изгубеното време - най-голямата партия ще плати най-висока цена за своята безотговорност днес.

 

КОЙ С КАКВО ЗАПОЧВА

Владислав Горанов: Запазваме данъците непроменени

Запазваме данъците непроменени, няма да се допускат допълнителни данъчни облекчения, ще се стремим към балансиран бюджет и ще продължим съвместните усилия с БНБ за по-нататъшна интеграция във финансовите структури в ЕС - еврозоната и банковия съюз, заяви министърът на финансите.

Ивайло Московски: Ускоряваме работата

Основната ни задача е да ускорим работата по изпълнението на приоритетите в управленската програма. Имах възможност да се убедя в професионализма на експертите в министерството и ще разчитам на тяхната зрелост и опит при реализирането на политиките, каза министърът на транспорта.

Николай Нанков: Доизграждаме „Хемус“ и „Струма“

Наш основен приоритет ще е да продължим програмата за саниране, водната реформа, кадастъра, строителния контрол и устройството на територията. Сред основните ни цели са доизграждането автомагистралите „Хемус“ и „Струма“, както и въвеждането на тол таксата. Предстои смяна на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи министърът на регионалното развитие.

Николина Ангелкова: Намаляваме административната тежест за бизнеса

Една от основните ни цели ще бъде намаляването на административната тежест за бизнеса. По този начин ще привлечем инвестиции. Заложените дългосрочни цели са свързани с промяната на Закона за туризма и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, каза министърката на туризма.

Теменужка Петкова: Либерализация на електроенергийния пазар

Финализирането на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар и пазара на природен газ е една от най-важните задачи в сектора. Следващият сериозен приоритет е свързан с предстоящото решение на Европейската комисия по антимонополното дело срещу БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, обяви енергийната министърка.

Румен Порожанов: Юридическа и финансова стабилност

В средносрочна перспектива искаме да се преборим с теми, отлагани от години, като "Напоителни системи" и с други второстепенни разпоредители, които трябва да се стабилизират юридически и финансово. Особено важен въпрос е новия програмен период и заложените в него приоритети, каза земеделският министър.

Николай Петров: Ще постигнем резултати

Тук съм в качеството си на експерт. Ще дам всичко от себе си за реализацията на политическата програма на правителството, което ме е упълномощило за това. Тоест аз ще се движа стриктно по управленската програма и моите усилия ще бъдат насочени за постигане на резултати в тази посока, обяви министърът на здравеопазването.

Красимир Вълчев: Двойно увеличение на учителските заплати

В управленската програма на правителството е заложен ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период. Този ангажимент ще бъде изпълнен. Трябва да се направи така, че там, където е по-непривлекателно да се преподава, учителите да получават повече средства, декларира министърът на образованието.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика