Бойко Борисов: Оставките са имиджови удари за цялата политическа класа

Снимка: Цветан Томчев/Архив

БСП видяха, че не могат да разклатят държавата със злоба и компромати, сега търсят други варианти, каза премиерът

Оставките са пречистване - никой не се е родил, премиер, министър или депутат. Те са имиджови удари за цялата политическа класа. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по БТВ за скандалите с къщите за гости и евтините апартаменти.

"Моят синковец (бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев - бел ред.) има една къща за гости, колежката от другата страна (Елена Йончева от БСП - бел.ред.) - три. Нашият човек не само че подаде оставка, но ще върне парите и ще понесе наказателна отговорност. Това е разликата", заяви Борисов. "Видяхте вчера в Австрия какъв скандал стана. При нас също веднага подадоха оставки", добави той.

Водачът листата на ГЕРБ Мария Габриел подчерта, че последният доклад на ЕК за злоупотребите с еврофондове България стои много добре и е пред страни като Австрия.

"Ние сме от трите държави инициатори на създаването на поста европейски главен прокурор - припомни Борисов - Макар че искат да си го припишат“. Думите му са по повод изявленията на лидера на БСП, че лидерът на ГЕРБ се страхува от европейска прокурорска проверка.

В учебниците на КГБ пише, че най-добрият начин да унищожиш един човек е да подбереш определени истини за него и след това да ги подредиш по определен начин, каза още премиерът.

"Направеното от ГЕРБ няма алтернатива. Никой друг не е правил толкова", добави министър-председателят.

Той отправи критики към президента Румен Радев по повод срещите с ръководителите на съдебната власт във връзка с предстоящото избиране на нов главен прокурор. „Редно ли е? Тогава и аз да ги извикам на консултация. Това не е редно, защото е намеса в съдебната власт", каза Борисов.

"Всяка сряда идват при мен главният прокурор и неговите заместници. Те отчитат дейността и казват какво е планирано за следващата седмица", каза още той по повод думите на президента Радев.

"БСП са свикнали винаги те да държат съдебната власт и да раздават правосъдие. Те да са съдниците и да раздават правосъдие. Само че тогава Белене отеснява", добави лидерът на ГЕРБ. "В Костинброд помните ли какво направиха, изведнъж експлозия, автобуси с двойни дъна. Те нямат друг шанс".

„В четвъртък – петък се готвим за нов Костинброд“, обяви Борисов, но не пожела да коментира дали има конкретни сигнали за нерегламентирана намеса в изборите. „След като БСП видяха, че не могат да разклатят държавата със злоба, жлъч и компромати, сега търсят други варианти“, допълни Борисов.

Премиерът заяви, че през следващите месеци се очаква решение от Брюксел за прекратяването на мониторинговия механизъм за страната ни.

"На европейците много ни се иска да имаме обща армия, но това е дублираща структура на НАТО. Основният партньор там са американците", коментира още Бойко Борисов.

На въпрос дали е възможно да има нови оставки в кабинета той отговори: "Ако трябва... Превенцията е най-добрата мярка".

В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя, каза още Борисов.

Той коментира призива на Елена Йончева към главния прокурор Сотир Цацаров да разследва къща в Барселона, която според нея е свързана с премиера.

„В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“, коментира Борисов.

Според Йончева са замесени и трима приближени до Борисов, сред които вторият му братовчед Радослав Иванов. „Ние сме много сложна рода. С единия братовчед не съм се виждал 40 г., с другите в

съседните къщи не си бяхме говорили от 30 г. Сега само си махаме. Даже двама съм ги бил и затова не си говорим”, уточни премиерът. Те избират познати хора, и почват да съчиняват, каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика