Бойко Борисов от Прищина: Егоизмът на лидерите носи катаклизми на Балканите

Хашим Тачи връчи на българския премиер Орден на независимостта

Егоизмът на Балканите трябва да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали. Това послание към лидерите от региона отправи премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Косово Хашим Тачи. По време на визитата си в Прищина, българския министър-председател коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път. Борисов и Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност.

„Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, подчерта още Борисов. И посочи необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз. Борисов изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО.

"Пътят към Европа е единственият път за Косово", заяви от своя страна Хашим Тачи. Косовският президент благодари за приноса на България и на Бойко Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на европредседателство ни на Съвета на Европейския съюз. Тачи подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Двамата лидери обсъдиха важността на срещата на върха идния месец в София, посветена на интеграцията на Западните Балкани.

Хашим Тачи удостои Бойко Борисов с Ордена на независимостта за личните му заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на страната. "Приемам го като знак към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, демокрация, мир и просперитет на целия регион", каза от своя страна Борисов.

ДОБРОСЪСЕДСТВО

Навлизаме на косовските пазари

Смятаме, че България може да постигне още по-голямо присъствие на косовските пазари в близко бъдеще. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разговора с косовския министър-председател Рамуш Харадинай. В рамките на срещата двамата обсъдиха развитието на двустранните отношения и необходимостта от добросъседство като условие за стабилност и просперитет в региона на Балканите, информираха от правителствената пресслужба. Констатирана беше необходимост от разширяване на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде организирано посещение на ниво министри, което да даде стимул на този процес и да подпомогне развитието на косовската икономика. Борисов посочи, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски партньори във връзка с изграждането на планираните инфраструктурни проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика