Бойко Борисов: Полагаме всички усилия за нашия алпинист Боян Петров

Полагаме всички усилия и каквото имаме като връзки за нашия алпинист Боян Петров. Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание.

"В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав. С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина", обясни той.

Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. "Направихме и всичко, каквото е възможно и за тази наша сънародничка да се върне в България. Беше трудно, но дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината", каза премиерът.

Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м., за издирването на Боян Петров, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева. „Днес премиерът Бойко Борисов помоли китайският посланик да се срещне с нас на Министерски съвет. От момента на информиране от тибетските власти на България за изчезналия наш велик алпинист, ние полагаме всички усилия, за да организираме издирването. В постоянна връзка сме с китайските и с тибетските власти, както и с няколко институции. Също така и нашият посланик в Делхи и нашият почетен консул в Катманду също действат пред непалските фирми, които са организирали този преход“, каза още министър Захариева и припомни, че са изпратени шестима професионални спасители от Китай, които в момента се намират на около 6000 м., но поради силния вятър претърсването на мястото се извършва много трудно.

„Още вчера сутринта бяхме информирани, че тибетските и китайските власти не разполагат с хеликоптер, който да лети над 5000 м. Затова продължихме и издирването на такава техника още вчера през Делхи и Катманду. Имаше информация, че е намерен такъв хеликоптер, който може да лети по-високо, но в справка, която извършихме в тибетските власти, се оказа, че той може да лети само на 6100 м. височина. След многократни разговори и огромен натиск от наша страна едва преди около 15 минути получихме уверение, че ще се получи разрешение за такова излитане, когато времето позволява. Продължаваме да търсим други фирми и друга техника, която да може да лети над 6100 м., защото де факто в момента спасителите се намират на тази височина. Но се надяваме утре прогнозата да бъде позитивна, времето да се оправи и вятърът да намалее. Премиерът помоли за пълно съдействие от китайските власти. Свързали сме се и с Министерството на отбраната с молба, ако имат друга някаква военна техника за съдействие“, каза още Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България