Бойко Борисов: Правителството веднага ще даде резултати

Убеден съм, опитът ви в миналото ще бъде ваш добър съветник, заяви президентът Румен Радев

"Приехме мандата за съставяне на кабинет. Работим върху него в най-кратък срок. Целта ни е управляващото правителство да бъде така конструирано, че веднага да дава резултати." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като прие мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.

„Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите - сигурност, доходи, справедливост, законност“, каза от своя страна държавният глава. „Убеден съм, опитът ви в миналото ще бъде ваш добър съветник”, заяви още президентът Румен Радев.

Непосредствено преди приемането на мандата от ГЕРБ разпространиха подписаното по-рано вчера коалиционно споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „Когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип - докато всичко не се договори, нищо не е договорено“, отбеляза Бойко Борисов. По думите му в документа и двете формации са изчистили всички детайли, за да се гарантира стабилно управление. „Имаме няколко дни да изпълним коалиционното споразумение със съдържание от кадри - експерти полици. Да има баланс в него”, заяви още лидерът на ГЕРБ. По думите му в кабинета „Борисов 3“ всички хора, които предстои да заемат министерски и заместникминистерски постове, "трябва да бъдат така подбрани, че да се сработват добре като екип, като ансамбъл". И без да персонализира постове, каза: “Имам ги в главата си.“

„Много е важно вътрешен министър, здравен министър, социален министър да работят заедно, за да може това, което сме описали двете партии в програмата си, да се реализира”, аргументира се Борисов.

В документа за съвместно управление ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са записали, че решенията в коалицията ще се вземат от политически съвет - с по трима представители от двете формации. „Всички решения, произтичащи от стратегическите приоритети на управлението в периода 2017-2021 г., както и от управленската програма на правителството, се приемат за консенсусни и по тях партньорите в коалицията действат и упражняват властта единно. Те нямат право да упражняват властта в подкрепа на противоречащи на вече описаните решения“, се казва още в споразумението. Ако има промяна на позиция по горния текст, то тя „може да се разглежда от всяка от страните като желание коалиционното споразумение да бъде разтрогнато“. Очаква се персоналният състав на кабинета да бъде гласуван от парламента на 4 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика