Бойко Борисов предложил хърватския премиер Пленкович за шеф на ЕК

Снимка: Архив

Българският премиер Бойко Борисов е предложил на колегите си от ЕНП кандидатурата на хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на Европейската комисия. Това разкри самият Борисов пред български медии в Брюксел, където продължават преговорите за разпределяне на висшите ръководни длъжности в европейските институции.

"Нали сега всеки предлага, реших и аз да предложа", пошегува се той, но потвърди, че предложението му отговаря на всеобщото желание единият от постовете да бъде поет от източноевропеец.

Борисов не скри, че не е щастлив от пазарлъка, който вече няколко дни поставя въпросителна върху посоката, в която ще тръгне ЕС. "Демонстрираме висша степен на прозрачност както обичат да критикуват страните в Източна Европа, това го виждаме в пълния обем на тези консултации. Вече доста ни се подиграват, надяваме се, че днес ще има някакво решение", коментира с ирония премиерът.

"Държим постовете на ЕНП да останат за ЕНП, защото те ни се полагат като партия победител. В същото време сами не можем да вземем нито един пост без да се намери компромис", каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България