Бойко Борисов: Предстои ни година, в която може да сме водещи и в Изтока, и в Запада

Предстои ни една година, в която може да станем водещи и в Изтока, и в Запада. Форматът "16 +1" , инвестициите от Китай в инфраструктурните проекти точно отговарят на това, което винаги съм твърдял, че ще донесе мир на Балканите, каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ.

„Това са инфраструктурни проекти - магистрали, скоростни жп. линии, пристанище, земеделие, икономика, инвестиции, а това е в интерес и на Европа, и на самите Балкани. Когато има строителство, има мир, а това е най-важното.“, заяви Борисов.

Винаги съм твърдял, че когато една държава е стабилна, когато и политическата класа и хората работят за просперитета й, нещата се случват, изтъкна премиерът.

Мисля, че колегите от Чехия и Хърватия, които ни отстъпиха предимство за този период, отчетоха, че България сега е в подем, че има възможност елита на Европа, на Китай и на Балканите да поработи активно тази година и да постигне резултати. Всичко зависи от нас, каза Борисов.

С Виктор Орбан имаме много теми. Не само председателството, но и кохезионната политика. Говорихме си за източното партньорство. Много е важно държави като Грузия, Азербайджан, Беларус, Молдова да бъдат с нас на масата за преговори на големите инфраструктурни проекти.

Вчера с Ердоган говорихме , че трябва да мислим за едно, подобно на Брекзит стратегическо споразумение, което да уреди всичките спорни теми и да ни гарантира южния фланг на НАТО.

От една страна Турция е неприемлива за Европа, но от друга страна спим спокойно, че тя ни пази от юг. Това не е сериозно, коментира премиерът.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България