Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки

Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Развитието на супертехнологиите ще помогнат за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на на форум в София, организиран от МОН и Европейската комисия. Както вече “Труд” съобщи, България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Новината бе анонсирана преди седмица в Брюксел от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел. Суперкомпютърът ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество.

Премиерът Бойко Борисов приветства вчера инициативата на Европейската комисия за създаването на център за дигитални технологии. И подчерта важността от това България да участва в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри. “Необходимо е средствата от 1 милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда”, категоричен бе Борисов. Той призова европейските страни по-бързо да се обединят и да развият своите дигитални общества.

По-късно пред Европейската младежка конференция Борисов заяви, че бъдещето на Западните Балкани е в младите хора и тяхното развитие. И припомни взаимовръзката между два от основните приоритета на европредстедателството ни - Западните Балкани и бъдещето на Европа и младите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България