Бойко Борисов: Президентът Радев не беше трасирал нищо в Русия

Министър-председателят отиде на парламентарен контрол

Президентът Румен Радев не беше трасирал нищо при посещението си в Русия и при разговорите си с Владимир Путин - това обяви от трибуната в пленарна зала министър-председателят Бойко Борисов. Той бе в Народното събрание, за да отговори на въпроса на депутата от БСП Антон Кутев на парламентарния контрол за визитата му в Москва.

Преди него думата взе Корнелия Нинова, която му се скара, че от близо година не е идвал на парламентарен контол.

„Уважаеми г-н премиер, добре дошли, не сте идвали от 7 юли 2017 на контрол – такова чудо няма по света“, каза Нинова и отправи критики към правителството.

Тя обяви, че кабинетът не отстоява българските интереси по време на евопредседателството на страната ни, което изтича другият месец. Нинова посочи, че е трябвало парламентът да бъде уведомяван какво се случва, но това не е ставало и така опозицията не можела да помага и да работи заедно с управлението.

После на трибуната се качи Цветан Цветанов, който поздрави премиера и правителството за успехите, постигнати по време на ръководенето на Съвета на ЕС. Цветанов се обърна към Нинова и й каза, че БСП сами се изолират от европейската политика. Шефът на ПГ на ГЕРБ даде за пример добрата работа на формацията с лидера на Европейските социалисти Сергей Станишев.

По време на въпроса си Антон Кутев обвини Бойко Борисов, че не е представил вярна информация след визитата в Моксва и разговора си с Владмир Путин. Кутев превеждаше от руски език позицията на Кремъл след посещението на българската делегация.

"Щеше ми се да започна с това, което г-жа Корнелия Нинова каза и как можем като държава да постигнем по-добри резултати. Със сигурност сме можели - навремето предложихме министър на европредседателстовто да бъде от вашата квота (БСП), но вие казахте, че искаме да ви купим", каза Борисов. След това се обърна към Кутев.

"На въпроса на г-н Кутев ще бъда кратък - Отидох да видя какво е трасирал президента Румен Радев, както той се изрази. Е, той не беше трасирал нищо", обяви Борисов и си седна.

"Вашият рейтинг е по-нисък от този на държавния глава. А явно вие сте бил на друга среща с г-н Путин, защото говорителят на Кремъл обяви, че договорка за руски газ няма. Не само, че няма договореност, но не са водени дори преговори. Песков казва, че България просто проявява интерес. Превеждам от руски, защото от МС са ви го превели грешно. Истинският превод е, че полтиката (за газта) е изчерпана. Вие просто не се разбирате с тези хора. Променете си екипа", обяви Антон Кутев при репликата си, а Борисов отново застана на трибуната.

"Винаги когато съм идвал в парламента знам, че не ме чакате да свръшим някаква работа, а да си кажете каквото сте си намислили. За рейтингите - ГЕРБ има по-висок от БСП, а омбудсмана Мая Манолова - по-висок от президента. Моята среща с Путин трая 3 часа. Вместо да дебатираме големия проблем, правим тук друго", каза Борисов. И добави:

"Три часа си говорихме с Путин най-добронамерено. Сега, като дойде тази година в България, ще го помоля да седне с вас от БСП и на руски да ви обясни каквото искате", каза Бойко Борисов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия