Бойко Борисов се поклони пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим (СНИМКИ, ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха в поклонение на мощите на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. За първи път традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил е съвместно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев. „Да празнуваме заедно, вместо да се караме“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Заев при пристигането в базиликата, информира пресслужбата на МС.

Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний. „В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница“, заяви след службата българският духовник. Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които присъстваха на службата.

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Рим, където утре ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В състава на официалната делегация са включени представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата.

„Сан Клементе“ е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на Св. Константин-Кирил Философ. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2178363739058351/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България