Бойко Борисов се среща с добруджанските кметове

Бойко Борисов

С бързата си реакция премиерът предотврати Дуранкулашки бунтове 2017, казват протестиращите

Близо тричасовата блокада на протестиращите от Крайморска Добруджа на общинския път от село Българево – нос Калиакра беше вдигната веднага след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се спре изпълнението на заповедта, забраняваща всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000”.

Преди официалното съобщение на пресслужбата на кабинета Борисов звъннал лично на Димитър Канариев, председател на асоциация „Българско Черноморие”, както и на Виктор Лучиянов от Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа” , за да ги информира за решението си.

В неделя премиерът ще се срещне с кметовете на Балчик, Шабла и Каварна, които застанаха зад протестите и в подкрепа на хората.

Решението за спиране на скандалната заповед на МОСВ беше посрещнато с възторг и ръкопляскания. Според протестиращите бързата намеса на премиера е предотвратила повторение на Дуранкулашките бунтове от 1900 г. Правителството тогава е върнало натуралния десятък и започнали масови селски брожения, тръгнали от Дуранкулак, потушени с кръв от армията и полицията.

Сега искаха да ни посегнат на имоти и поминък, на хляба ни, с който храним не само нас, но и цяла България, казаха протестиращите. Те благодариха и на в. "Труд", който излезе с призив към Борисов да чуе гласа им.

Сутринта в събота над 300 души блокираха пътя, по който в пика на сезона минават около 400 000 туристи на ден с автобуси и коли до историческата крепост Калиакра, а предния ден спряха движението на автомобилите от Констанца за Варна.

В петък се стигна и до кървави сблъсъци пред община Балчик , където хората не искаха да пускат експерти и еколози за обществено обсъждане на защитена зона „Комплекс Калиакра”. Беше изпратена и жандармерия.

Напрежението екскалира заради провокации от страна на „зелените”. Зад жандармерията някой от тях извикал ”хайде да влизаме”, а униформените помислили, че това е команда на техен началник и тези от предната линия са притиснали протестиращите.

Стъклената врата на кметството не издържала на натиска и се потрошила, като нарязала част от жените отзад. Причините за инцидента разкриха за „Труд” от инициативните комитети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България