Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович. В контекста на ключовия приоритет на българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балканите, българският премиер очерта напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона, съобщиха от правителствената информационна служба.

Изразено беше общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

Борисов подчерта и значимостта на изграждането на газовия хъб „Балкан“, който е част от политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът посочи, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър-председателят посочи също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България