Бойко Борисов: След изборите ГЕРБ ще води разговори само с Патриотите и РБ

Интервю с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - за възможните и невъзможни коалиции след предсрочния вот на 26 март пред ТВ "Европа". Ще се състави ли стабилно правителство или ще влезем в цикъл от нови избори? Склонни ли са от ГЕРБ да направят компромиси, за да се състави кабинет, или не? И още - за блокадите по границата с Турция, експулсирането на турски граждани и водената от служебното правителство политика към южната ни съседка.

https://www.facebook.com/480162180583/videos/10158461569595584/

 

- В навечерието на срещата на Европейските лидери в Рим и годишнината от атентатите в Брюксел отново терористично нападение в Лондон. Темата за сигурността беше една от основните в кампанията - има ли различия между ГЕРБ и останалите политически сили по темата?

- Не знам на другите политически сили какви са им концепциите по сигурността, но мога да кажа каква е нашата. В този глобален свят на разделение и тероризъм едно от най-важните неща е да се спрат войните. Докато цели държави в света се разсипват буквално - Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, винаги съм твърдял, че това води до огромни човешки трагедии и просто трябва да престанат иначе сме в един омагьосан кръг. Убиват се мъже, жени, деца. Други милиони тръгват да мигрират и срещат различни отношения в различните държави, най-често крайно негативни и постепенно религията влиза в обръщение.

А влезе ли религията като тема, която разделя нациите и света, нищо добро не ни очаква. Така че ние сега се борим с последствията от всичко това - берем плодовете на тези безмислени войни, които с повече дипломация, санкции и възможности, според мен, би могло да се избегнат във времето. Защото нищо по-добро не се случи нито за Ирак, нито за Либия, нито за Сирия - Асад си е там, а хиляди хора загинаха, за съжаление мирни граждани. А можеше със санкции, с натиск от международната общественост тези процеси да приключат или, както често съм казвал, с ракети от въздуха нищо добро след това не се случва. Защото винаги има и случайни граждани, които загиват, а това генерира след това омраза и то такава, че "вълци единаци", както ги наричаме, излизат и убиват невинни хора. И омагьосаният кръг се затваря.

- Основна тема на кампанията станаха изострените отношения между България и Турция. Стигна се до експулсирането на турски граждани и забрана на някои от тях да влизат в България. Каква трябва да е политиката на нашата страна по отношение на съседна Турция?

-Винаги трябва да отчитаме, че са ни съседи и в същото време аз мисля, че службите действат в момента добре - безкомпромисно, твърдо да се отстоява не само сигурността и националната цялост. Когато, навремето, ние като партия реагирахме остро с декларации за анексирането на Крим, сме имали предвид, че след Косово, след Крим, може да се случи същото нещо и на друга държава на Балканите, включително и България. Помните какво се случи в Кипър преди години и в края на крайщата в момента света показва, че този, който има голяма армия, силна армия винаги успява. Затова ние тогава казахме: "Спазването на Минските споразумения и прекрояването на граници не е приемливо". Не, че не познаваме историята, не че не знаем как Хрушчов навремето е дал Крим, но така или иначе международното право ясно е уредило въпросите как може това да се случва. Така че действително сме обезпокоени и Македония също е един пример за нас - влизането на няколко албански партии, не че имам нещо против Албания, в македонския парламент, виждате веднага какви условия се поставят - задължителен или официален албански език и от там нататък обществото тежко се разделя. Не може да се направи правителство, няма стабилност. Ето вчера еврокомисарят Хан беше там. Президентът в Македония му е отказал среща. С една дума Балканите отново са едно от най-нестабилните места в света. Затова аз много пъти съм казвал, че затова и ДПС и ДОСТ са партии, с които ГЕРБ не работи, не е работил досега. Разбира се, трябва да има необходимата толерантност, но нашата идеология е било колкото е възможно повече български мюсюлмани да се влеят в редиците на ГЕРБ и за моя радост десетки хиляди са нашите членове - има министри, кметове, депутати, общински съветници - така че, това е пътят - българските мисюлмани да бъдат мост на разбирателство и добросъседство, а не темата, която ни връща към Възродителния процес или към ескалация на напрежението.

- Каква кампания проведе ГЕРБ в районите, където живеят българските мюсюлмани?

-Аз знам защо ги наричат смесени райони, най-вероятно защото там има и християни, и мюсюлмани. Кампанията ни е била много приятелска. И тази увереност в мен за това население , че ние много направихме в инфраструктура - няма населено място където да няма спортна площадка, детска градина, училище, обредна зала, да няма нови улици, да няма междуселски пътища. А те не бяха пипани30-40 години. Водоснабдяване нямаха в 21 век и там целево се инвестираха пари, за да се направи. Винаги съм давал пример с Ябланово, където години наред е започвала и кампанията на ДПС. Ябланово е мястото, от където е стартирал, образно казано, Възродителният процес. В момента там от 12 общини, 9 са с кметове на ГЕРБ. Положихме огромни усилия, водоснабдихме цели квартали, направиха се междуселските и общинските пътища и продължаваме и сега и това веднага дава резултат. За радост българските мюсюлмани не са радикални, те са като нас хора със здрави семейства, много работливи и в същото време са благодарни хора, когато се направи нещо добро за тях. Тези, които са по грамотни или по-инициативни използваха възможностите, които дава европейската програма за селските райони, европейските програми като цяло и си направиха ферми, колбасарски цехове, хиляди глави добитък - крави, овце, мандри, сертифицирани от ЕС, изнасят стоки.

- А какво е вашето отношение към блокадата на границата ни с Турция, организирана от Обединените патриоти, които обявиха, че била, за да спрат така наречения изборен туризъм?

- Ако съдим по това, което видях и по вашите новини - беше доста бутафорно и предизборно. 20-30 човека отидоха, застанаха там за 15-20 минути, след това се мръднаха. Стояха докато камерите на телевизиите бяха там, така че не виждам някакъв реален резултат. Реалният резултат ще дойде тогава, когато българските партии убедят българските мюсюлмани, пък и всеки един етнос, че тези партии защитават и техните интереси и, че в тези партии, те могат, да имат излаз до всяка позиция във властта, когато имат качества за това. И ГЕРБ е пример в това отношение.

- Да поговорим и за вашите политически опоненти - основният ви е БСП. Г-жа Корнелия Нинова каза в едно изявление наскоро, че демокрацията ни е отнела много. Какво е вашето тълкувание на това изявление?

-Аз, когато бях и национален треньор по карате, никога не давах моите състезатели да гледат тренировките или подготовката на чуждите отбори. Винаги съм се старал моята къщичка, моят екип - в случая партията ГЕРБ, да бъде на най-високото ниво, да поправя грешките си, да ги отчита, да си посипе главата с пепел, когато трябва и да се поправя, защото който не работи, той не греши, нито партия, нито хора има безгрешни. Не бих искал да ги коментирам дори (БСП - б.ред.), защото 130 - годишна партия толкова много е направила, че трябва да си сляп да не видиш или да те подлъжат пак. Само с прискърбия мога да кажа, че на времето любимата ми партия СДС от партия на народа, с такива членове, с такива изпълнители в нея на ниво министри и зам.-министри, като госпожа Нинова, нямало е никакъв шанс за истинска демокрация и за промяна в България. И затова и СДС се сведе до тези 1-2% или колкото имат в момента. Нямало е как с тези хора в техните редици (като Нинова - б.ред.), те да изпълнят огромната надежда на българския народ тогава за промяна. Напротив, затова именно промяната в България вървеше толкова бавно и толкова трудно.

-Основен лайт мотив на БСП през цялата кампания беше отмяната на санкциите срещу Русия, обещанието, че ако те дойдат на власт, ще наложат вето в ЕС. Вие няколко пъти казвате, че това са популистки тези. Разяснете защо?

- Първо, санкции срещу Русия няма. Има срещу определени граждани, определени фирми, които са имали роля в така да го наречем Кримския процес. И ако БСП наистина са искали да наложат вето на санкциите - чрез своя президент, чрез посланиците ни, които са в Европейския съюз, можеха да го направят. Само преди няколко дни в Брюксел се удължиха санкциите до 15 септември срещу физически лица и фирми, така че те можеха да наложат вето, а не с мълчаливо съгласие да подкрепят удължаването. Така че аз затова не искам да хабя енергия, усилия и нерви да разубеждавам хората в популизма и лъжите, които се изричат. Няма смисъл. Аз съм достатъчно убеден, че българският народ има разум и може да разчита сигналите. По-скоро за мен е важно ГЕРБ и тези, които управляват местната власт и централната да са си извели поуки, да са идентифицирали проблемите, защото те са крещящи в някои сфери и затова ние изведохме като приоритет точно тях. Защото, безспорно е - надали има софиянец, който да не отчита ползите от метрото или ползата от новите булеварди, заводът за битови отпадъци. Но има някои теми, по които ако ние сега не се пренастроим и не ги хванем директно и безкомпромисно се справим с тях, вече нивото на потребност в хората е такова, че ще търсят други алтернативи. Това сме го отчели в ръководството на партията, затова изведохме тези няколко приоритета.

- Говорите за доходите? Като че ли това е най-важната тема, която се коментира по време на кампанията?

-Всеки, който работи знае, че доходите, тъй като в България 98% от бизнеса е частен, зависят от това дали ще има инвеститори, дали фирмите ще работят добре, дали държавата ще осигури такива условия, че да генерират печалби и с тях да вдигат доходите. Държавата може да коментира само темите, свързани с държавните служители-заплатите им и нивото на пенсиите. Затова при нас за нивата на пенсиите ние казваме - плавно покачване на базата на икономическия растеж. А що се касае до доходите, решихме, че това, което можем да си позволим на базата на бюджета като начало, веднага двойно увеличение в мандата на учителските заплати или средно по 350 милиона лева средно на година. Ние само за януари имаме 860 милиона излишък, така че за следващите две години и половина парите сме си ги подсигурили още от предишното управление. Всичко останало, когато започнеш да харчиш повече, отколкото изкарваш рано или късно фалираш и обикновено е рано. Държавата е като едно семейство. Така че по тази тема работим и искаме, правим необходимото и при един ръст няколко тримесечия от 3,8% в икономиката мисля, че това ще се случи. Първата тема това е справедливостта, антикорупционното законодателство, ускоряване на съдебния процес, електронното правосъдие, задържане още в съдебната зала. Снощи гледах една статистика - на 10 души двама осъдени с големи присъди не отиват в затвора, защото докато им четат присъдата и докато ги приведат в затвора, те бягат. Това го има в нашата програма - незабавно, още в съдебната зала - така както и по филмите сме го гледали. Съжалявам, че не сме го направили. Така че има доста по тази тема, която г-жа Захариева разработи и мисля, че тя ще бъде успешна, особено антикорупционното законодателство, което около най-успешната ни, отчетена и в мониторинговия доклад служба, абсолютно независима за конфискуване на имуществото, там да се вкарат хора от Съдебната палата и други. Са се окрупни и да стане едно много мощно звено, абсолютно независимо и на практика то ще дублира така наречения "румънския модел", защото ще действа абсолютно независимо и ще е равно отдалечено отвсякъде. Това е едната тема - и тук ГЕРБ трябва да го направи на всяка цена, защото не може партии с 1-2% да променят нищо. И затова ни е необходимо мнозинство, което да мисли като нас и това незабавно да бъде направено. Другото е образованието-безспорно е, че нивото и на преподаване, и качеството на придобитите умения в децата, не е това, което ни се иска. Затова освен дуалното обучение, което на практика е нещо изключително важно, предвиждаме увеличаването на заплатите, за да може най-добрите студенти, които искат да станат учители и преподават добре, да не ходят да търсят работа другаде. Правилото "парите следват ученика" го махаме, защото се оказва, че някъде закона принуждава на практика директорите да пускат в по-горни класове или да водят просто деца на списък, без тези деца дори да могат да четат и пишат, защото се борят за субсидията от държавата. Освен това предвиждаме принудата на държавата към родителите, които не осигуряват възможност на децата да учат, а това става през социалните служби. Даже сега в другата стая ако погледнете, точно с НПО-тата от няколко дни работим, защото искам да бъде направен закон. Така сме се разбрали с неправителствените организации - те да ми се подпишат, че това е правилният закон. Просто използваме целия потенциал на експертите в тази сфера, за да може не само домашното насилие, което също е един голям бич, но дете, което остава неграмотно, то след това или отива в социални помощи, които пък другите, които са учили трябва да му плащат, не е справедливо, или става престъпник. Така че в това отношение - ето го проблема и как може да бъде решен в дългосрочен план.

- А в здравеопазването, там също има проблеми?

- В здравеопазването ГЕРБ вървеше по най-лесните решения, а то е да се дават по повече пари, считайки че това ще доведе до по-добро качество на здравеопазването. Оказа се, че преди 10 години бюджетът е около 1 млрд. лв. По време на нашето управление той винаги е бил над 3 милиарда и половина, а качеството 0 същото. Затова там сме извели като основна цел така наречения електронен идентификатор, който да даде възможност с личната ти карта - като се започне от лекарствената политика до всяко едно движение на болния, отчетността в болниците. Това, което е направено в много други държави и е един сравнително успешен модел, но няма държава, където да кажат - здравеопазването е добре. Особено проучихме американския опит -той, ако се въведе в България, ще стане революция в отрицателен смисъл. Така че ще положим усилия и в сферата на здравеопазването. Следващ проблем са фалшивите инвалидни пенсии, издавани от така наречените ТЕЛК-ове. 1,6 млрд. лв. надали отиват до всички, които имат реални нужди. ТЕЛК-ове за хора, които са останали без крак или без ръка на 2 години - по-голяма глупост не бях чул. Но едва сега ги идентифицират тези проблеми, защото нито ще му порасне крак, нито ръка на човека. Защо трябва на 2 години да ходи да се реди на опашки да си губи времето и още веднъж да отиде да го показва това, което му се е случило. Знаете, има много голям брой хора, контузени при катастрофи. И ето виждате, че е могло много неща да се направят, но ние не сме ги направили.

- Казахте няколко пъти, че Южна България се развива доста по-бързо от Северна България. Ще има ли средства да се отделят, ако вие получите нов мандат за управление, да се изгради тази пътна инфраструктура в Северна България, така че тя да догони Южна?

- В тази кампания обиколих всички областни градове и някои по малки населени места. Без АМ "Хемус" и тунела под Шипка, тази част на България с всяка година ще изостава от всичко, което е на юг от Стара Планина - "Струма", "Марица", "Тракия" дадоха изключителен тласък на икономиката там. Вземете един Пловдив - 140 завода - 2 млрд. инвестиции, защото отвсякъде има път. АМ "Хемус", тунелът под Шипка и пътя Русе-Велико Търново - това са три неща, които като стратегическа инфраструктура не се ли направят, няма да има движение напред. Вчера бях в Габрово и Севлиево. Той завод до завода, от Германия дойдоха инвеститорите-собствениците, хора, управлявали фирми на по 150 години, където всичко е за износ. Аз дори не знаех, че зиг зауерите и манлихерите се правят в България, в Габрово. Уникални заводи, уникални работници, уникални специалисти, най-добрите в Европа. Собственикът на фирмат- социалдемократ, но дойде, снима се с нас, завода лично ми го представи, защото тунелът под Шипка и АМ "Хемус" са му живнено важни за износа - ТИР след ТИР вървят. Виждате, че магистралите са пълни с ТИР -ове, защото износът ни е прекалено силно перо в икономиката. Вземете Шумен - там 4 нови завода се строят. В Нови пазар се построиха заводи. Хиляди работни места се откриват и на практика в Шумен се произвежда 80% от алуминиевото фолио за Европа. ТИР след ТИР върви. Представете си като излезе през България за Русе, за София, колко време му струва. Затова АМ "Хемус", тумелът под Шипка, и вчера го видях, вече 75 метра от малкия тунел се правят с парите, които заделихме преди това. Естакадите вече се виждат построени, и като натиснем сега да се направи и големият тунел, аз мисля, че рязко ще се повиши инвестиционната политика в този район и Северна България ще достигне Южна България.

- А каква ви е оценката за идеята на БСП за така наречения фонд за Реиндустриализация на страната на стойност 500 млн. лв.?

- Това те са го правили много пъти - одържавяват една фирма, след това я фалират и я купуват.

- Е това ли е целта?

-Най-вероятно, да. Защото лидерите им са минали през този процес и знаят как става. Какво значи да реиндустриализираш? Кое? "Химко"? "Кремиковци"? Това са само приказки за носталгия и какво може да стане. В същото време огромни заводи се строят, постоиха се и работят в момента. Дори една Русия, която те толкова много възхваляват, вече е 100% на частници. Дори най-големите им фирми - "Газпром", "Роснефт" са частни фирми, не са държавни.

- Какво мислите за това, което от БСП обещаха, че ще има облекчения за семействата с деца - безлихвени ипотечни кредити и т.н. Вашите експерти казаха, че това е популизъм. Да ни обясните защо?

-Те много пъти са фалирали банки. Най-добрият начин е да принудиш банките да дават безлихвени кредити. Те или ще вземат по-високи лихви от бизнеса, или ще фалират. Но те и това са го правили. 1996 година не е толкова далеч. Тогава пенсиите станаха 3 долара, защото цялата система се срути. Утре може да кажат и сиренето да е без пари - всички мандри трябва да го дават без пари по тази логика със закон. Ще кажете - Да, ама до 1989 година така беше. Да, и затова бананите и портокалите бяха новогодишен плод, само за Нова година се пускаха по магазините. Или отиваш в магазина и би трябвало всичко да има, само че то нямаше. И, ако не познаваш магазинер или продавач в плод-зеленчук, може и да не получиш никога. Така че, това са само много гръмки обещания. Хубаво, 2 години няма да плаща фирмата данъци и след това ще я пререгистрират като друга, а в същото време пък казват, че ще преизчисляват пенсиите. Е, как като при този нисък данък 10% и махнеш половината за определени групи от хора и в същото време вдигаш пенсиите, и в същото време обещаваш какво ли не, как ще стане сметката накрая. Те затова всеки път, когато са идвали са фалирали. Защото и ние като семейства с Вас искаме да имаме най-хубавите къщи, най-хубавите коли, но се разполагаме спрямо чергата. А пътят за да се случи това някога е работа, работа, работа и стабилност в държавата.

- Да поговорим и на политически теми, защото хората искат да знаят след изборите, когато се стигне до преговори за съставяне на правителство, вие от кой ще търсите подкрепа в следващия парламент?

- Нормално е с тези, с които сме работили досега - Патриотичен фронт, Реформаторски блок. Дай Боже и те да се представят успешно, и ние. Това са първите, с които можем да говорим. С ДОСТ, с ДПС, с БСП няма какво да си приказваме. Така, че зависи от нашия резултат. Ако ГЕРБ имаме висок резултат, това означава, че в преговорите, ще можем да отстояваме повече министерства, нашата програма. Ако нещата са крехки... Когато ходя по градовете, хората ми се сърдят - учителите - защо даде на здравното министерство, а сега НПО-тата казват - социалното министерство няма да го давате в никакъв случай, военните - същото, докторите - същото. Казвам добре, а как се прави правителство? Затова дайте да дадем голям резултат, за да имаме възможност да го направим.

-Вие няколко пъти казахте, че няма да отстъпите, няма да правите толкова много компромиси. Какво не бихте отстъпили от вашите приоритети в тези разговори?

-Аз ги изброих долу-горе, сигурно има и още детайли. Говорим за тежка демографска криза. За съжаление това са биологични процеси, които трудно се планират и трудно се управляват дори. И като изключим Китай и Индия, в цяла Европа го има това като проблем. Особено една нация, колкото по-интелигентна, по-образована е, това много рязко вдига годините, в които младите ни хора тръгват да правят семейство, да имат деца. Границата е с поне 10 години нагоре и това е проблем. Затова ние казахме така: В същото време над 250-300 000 семейства имат репродуктивни проблеми. Ин-витро - медицината дава тези възможности. Затова колкото опити желаят, държавата да ги поеме. Мисля, че това е една от възможностите да се справим с този проблем. Защото това са желани бременности, желани деца, обикновено на семейства, които ги искат тези деца и ще ги възпитават, и ще им се радват, и ще ги направят добри граждани в бъдеще. От това няма как да се отстъпи. Казахме за образованието, казахме за електронния идентификатор, за принудата да учат всички, а не да ги караме децата да работят, а родителите да им осигурят възможността да учат, за да имаме след това по-голяма конкурентоспособност. Има цели региони на България в момента, в които инвеститорите не могат да намерят квалифицирана работна ръка. А вече нивото на производство не е старите тухларни фабрики. Изисква се всеки да може да работи с компютър, да може да използва интернет. Неща, които вече не са дори предимство, а се счита, че всеки би трябвало да може да чете, да пише.

- Вие казахте с кой бихте тръгнали да преговаряте, ако се стигне до съставяне на правителство, казахте и с кой не бихте разговаряли, но може и да се стигне до разговор с още една политическа сила, която има шанс да влезе в Парламента - "Воля" на Марешки. Бихте ли разговаряли с тях? Имате ли допирни точки?

-На този етап не виждам допирни точки и с тях. Познаваме се във времето, считам, че никъде не бихме се пресекли, освен в борбата с монополите, но аз мисля, че дори и там се преиграва.

-Вие споменахме също така и за това, което БСП се страхува да признае - че ще търси съюзници сред другите партии, най-вече сред ДПС и Патриотите, които също така те казват, че могат да направят някакъв тип коалиционни правителство. Защо според вас БСП бяга да каже открито на своите избиратели, че ще търси подкрепа от ДПС?

-Те винаги, кога явно, кога не явно, го правят. Видяхте как ДПС си ги подкрепи с пълната си мощност за президентските си избори. Всичко това не е без цена.

-Друго, което също само ГЕРБ до този момент виждам, че издига като виждане занапред, е че ще се върви към писането на нова Конституция?

-Това е тема и материя, която действително е много сложна. Затова и Георги Марков го взехме в нашите редици. Това е върхът на юридическата материя, където не бих искал аз да се ангажирам, освен с политическата воля, ако се предложи нещо добро да се случи. Действително трябва да се работи по това - свръх закон от хората, които са конституционалисти и разбират материята и действително ако трябва нещо да се променя, да се промени така, че да има смисъл. Вие видяхте, че дори и в това Народно събрание, което не сме го вярвали, ние променихме Конституцията и разделихме Висшия съдебен съвет на две, където съдиите в момента 100% избират своето ръководство, прокурорите също. Има нулево политическо влияние в тези квоти.

- А ще работите ли за премахването на депутатския имунитет?

-Ние сме твърдо "ЗА" премиерът, министрите нямат имунитет, за какво му е на депутата имунитет? Той трябва да има имунитет, когато говори от банката в парламента, защото то затова се казва парламент. От там нататък на улицата не му трябва имунитет.

- Оптимисти ли сте за следващото правителство, защото няколко пъти казахте, че трудно ще се състави, а от друга страна говорите, че е нужна стабилност на държавата за да върви напред?

-Ние затова подадохме оставка и предизвикахме тези избори. Защото, за да управляваш, за да имаш тежест, за да считаш, че това, което предлагаш е най-правилното, трябва да си минал през избори. Вярно е, президентските избори нямаха нищо общо с парламентарните, но те зададоха едно напрежение в обществото, което съществува и ние трябва да го изчистим сега с това, което сме отчели като грешки и ги поправяме. Иначе виждате и Патриотите, и Реформаторите не искаха да се разваля парламента и той още щеше да съществува, но ГЕРБ е партия с морал. Партия, която цени това, което народът желае. И затова сме казали, че едно от първите неща с антикорупционното законодателство, което ще внесем е и следващите избори да бъдат по мажоритарната система. Това референдумът го каза в огромната си част -2,5 млн. души го подкрепиха. Трудно ще е ако и това, което Патриотите казват, че България е над всичко, ако имаме милост към държавата, ако ни е скъпа, аз съм убеден, че може да се направи нещо по - стабилно. И всеки като отчете резултатите от изборите, ще си застане на мястото, което народът му е отредил.

-Тоест да не очакваме избори пак след 5-6 месеца?

-Какво по-различно ще стане след още 2 месеца, освен да затъне още държавата? То си става така президентска власт. Защо има нужда от партии тогава? А България не е президентска република, тя е парламентарна.

-Последен въпрос, вие доста пътувахте през този месец, обиколихте цялата страна, водехте кампанията на ГЕРБ, какво ви казаха хората, какви болки. Вие споменахте за някои от тях, но все пак?

-Това също беше една от грешките в предишната кампания. Не само аз, но и на министрите не им разреших да участват в кампанията на г-жа Цачева. И всъщност партията разчете това като незаинтересованост от изборите. Това е лично моя грешка. Аз считах, че ние като изпълнителна власт не трябва да си губим времето да ходим по партийни събрания, но се оказа грешно. И затова сега обиколихме навсякъде, говорихме и горе - долу хората тези теми, които идентифицирахме - бюрокрацията, корупцията, справедливостта, доходите, реформите в сферите образование, здравеопазване, правосъдие, това посочиха. Но над всичко стои АМ "Хемус", пътят Велико Търново-Русе и тунелът под Шипка. Всички за това говорят.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика