Бойко Борисов - Хеттрик майстор

Стана очакваното: „Министър-председателят на България за трети път се казва Бойко Борисов“, както оповести от трибуната на парламента новият му председател Димитър Главчев. Или както заключават французите: Jamais deux sans trois! („Никога две без три!“). А във футбола му се вика хеттрик - три гола в един мач.

„Единственото, което ме интересува, е очакванията на хората”, заключи играчът фаворит, към когото очакванията са по-завишени от когато и да било. Във вътрешната политика се очаква отскок от дъното на класациите, в които България се утвърди като най-бедната страна на ЕС, реформи в тежко проблемните сфери като икономика, здравеопазване, образование, социална политика, корупционната пораза, демографското бедствие и пр.

Катаклизмите в международен план, терорът на ислямския фундаментализъм, бежанската криза, разногласията и центробежните тенденции в Европейския съюз, политическите трусове в съседна Турция и Македония поставят страната в положение на несигурност, непозната за целия период на прехода. Всички тези обстоятелства поставят небивали изпитания пред българската дипломация. Външната политика на България, пословично сговорчива и хрисима пред наставленията на Брюксел, ще се наложи да защитава по-твърдо националните интереси, което ще бъде ново предизвикателство пред гъвкавостта на Борисов. А че е хитро маневриращ играч, с половин уста признават и най-яростните му противници.

Западните наблюдатели обаче не възприемат тези му умения еднозначно и в печата се явиха язвителни заглавия от сорта: „В управлението в София вече има и расисти и националисти” („Зюддойче цайтунг”). Тепърва му предстои усилена просветна дейност пред западните партньори как реалностите са го заставили да се коалира с „крайно десните” националисти. И че тепърва ще съумява да ги анихилира.

В словото си при поемане на властта потретилият премиер се постара да звучи максимално делово, като наблегна върху програмата и приоритетите на правителството. Избегна простонародната тоналност, за която го поднасят опонентите му и която печели избирателите.

Какво изтъкват като свой актив предишните правителства „Борисов”. Първото (2009-2013), което беше свалено от протестите срещу цените на тока, отчиташе макроикономическата стабилност, която постигнало, данъчната устойчивост, еврофондовете, които се отвориха към България и започна епичното строителство на магистрали, крупни вложения в инфраструктурата. Тогава литна крилатата фраза, че „асфалтът не се яде”, защото беднотията не усети благини от евроинвестициите.

Второто правителство на Борисов (2014-2016) се гордееше с постиженията си в борбата с контрабандата, с постъпленията в приходните агенции - НАП и Агенция „Митници”, баланс във взаимоотношенията между държавата, синдикатите и работодателите. Инфраструктурата все така си остана приоритет - магистрали, метро, пречиствателни станции и пр. ГЕРБ сочеше като своя заслуга и безплатното саниране на панелните кооперации.

„Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз” (въпреки натиска отвън и отвътре), изтъкваше като заслуга на второто си правителство Бойко Борисов непосредствено преди отново да подаде оставка.

Оставките му са предмет на разнородни коментари. Първата падна под натиска на улицата и потресаващите верижни самозапалвания. После протестите на нищетата се преобразиха в карнавални шествия, чийто натиск свали кабинета „Орешарски”. Шири се и мнението, че общественият натиск е бил стимулиран от ГЕРБ с цел възвръщането на Борисов във властта. Ако такава цел е имало, тя бе постигната. Низвергнатият Борисов се завърна във властта. Пое кормилото и го завъртя - въпреки усилията на реформаторите да го навигират, той ги надхитри, те се сборичкаха и отпаднаха от голямата игра. Както вика Андрей Райчев: „Всяка прегръдка с Борисов е смъртоносна за умните и красивите.”

За втората оставка, след загубата на президентските избори, се явиха твърдения, че тя е резултат от острия политически нюх на Борисов. Усещал, че едни предсрочни избори в момента ще са изгодни за него. Така и стана. Колкото до „прегръдката с патриотите”, тепърва ще видим доколко и за кого ще е рискована.

 

Александър Малинов е рекордьорът

Бойко Борисов не е рекордьор по брой мандати като министър-председател на България. Веднага след Освобождението Драган Цанков съставя три правителства. Константин Стоилов също влиза в класацията с три мандата. Петко Каравелов оглавява четири правителства, също както и Георги Кьосеиванов. А Александър Малинов е безспорен водач като петкратен министър-председател. През социализма Антон Югов е бил начело на изпълнителната власт три пъти.

 

За него

Успехите ще бъдат за България

Служебният кабинет успя да направи едни сериозни и демократични избори. Успя да ви завещае една пълна хазна, която с вашата фискална политика вие оставихте, а ние продължихме. Искам да ви пожелая от мое име, от името на моя кабинет, успехи занапред. Защото те ще бъдат не само ваши, а ще бъдат и успехи на България.

Огнян Герджиков, бивш служебен премиер

 

Всеки политик със собствено виждане плаща данък

Невинаги положителните качества на даден политик са гаранция за бляскавата му кариера. По-скоро те биха могли да му донесат негативи. Както казах, аз съм възхитена от вашия премиер, но се опасявам, че няма да изкара до края на мандата си. Неговата прямота и първосигналност го карат да изрича неща, които враговете му използват успешно срещу него, но това е данъкът, който плаща всеки политик, дръзнал да се прояви като личност със собствено виждане.

Ангела Меркел, канцлер на Германия, 2012 г.

 

Сигурен съм в силите и възможностите му

Като премиер Борисов ще продължи да получава цялата подкрепа на ЕНП по всички въпроси, както и лично моята помощ. Уверен съм, че ще се справиш. Ти си истински европейски лидер. Очаквам с нетърпение да заемеш мястото на премиер на България, защото твоята помощ винаги е била важна по време на европейските съвети. Сигурен съм в твоите сили и възможности.

Жозеф Дол, лидер на ЕНП, 2017 г.

 

От красивите думи не е останало нищо

От красивите думи в програмата ви не е останало нищо. Спешното вдигане на доходите се е трансформирало в покачване на доходите в края на мандата. 53 обещания и нито едно в новата програма на бъдещата коалиция. Само едно, но наполовина - създаване на министерство на демографията и българите в чужбина.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети