Бойко Борисов: Ще настане шок и ужас, ако срокът за Брекзит не се удължи (ВИДЕО)

Фалконът, с който е летял за срещата в Брюксел, е спукал гума при кацането

Нито една от двете страни не иска Брекзит или твърд Брекзит. Това съобщи в изявление министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където е на извънредно заседание на Европейския съвет за Брекзит.

"Както и по предишните пъти казах, има много въпросителни, ако се изпълни това, което госпожа Тереза Мей в своето писмо е написала до Доналд Туск и той е изпратил на нас, тя иска 30 юни. Съдейки от българската действителност, си задавам въпрос- това означава ли, че Великобритания трябва да проведе избори. След 26 май избраните вече ще са евродепутати“, посочи Бойко Борисов.

„Има ли правни възможности и какво би станало, ако след това английските граждани, избрани за евродепутати, кажат, че искат да си останат евродепутати. Има ли сила да им каже- „напуснете“, попита той.

Аз съм „за“ да се удължи срокът за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции, иначе ще стане голям хаос. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналистите в Брюксел.

„След като явно и британците, и ние не сме готови за Брекзит, най-добре е да се даде най-дълъг срок от година, година и половина и тогава да се работи“, заяви той.

„В петък ще настане шок и ужас, ако срокът за Брекзит не се удължи. И виновни ще сме ние“, коментира премиерът.

„Британците всеки път идват с ново удължаване. Който каже- „дотук беше“ поема целия риск, че това се е случило заради него“, посочи той. В отговор на въпрос какво значение за България би имало удължаването с година, година и половина на срока за Брекзит,

Борисов уточни: „При всички случаи е по-добре отколкото в петък да затворят границата, има два дни“. Попитан къде се намира България при положение, че неофициално има два лагера в Европа- за дълга отсрочка и за не чак толкова дълга отсрочка, министър-председателят коментира: „Къде сме ние. Нито една от двете страни не иска твърд Брекзит или излизане без договор“.

Правителстевният самолет Фалкон, с който Борисов е летял за срещата в Брюксел, е спукал гума при кацането, съобщи самият премиер. "Какво е щяло да се случи... много са ни добри пилотите, това ни е спасило", похвали Борисов екипажа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България