Бойко и Малкият принц възмъжаха с набола брада във Варна

Есента във Варненския зоопарк, който е в сърцето на Морската градина, е приказно красива и спокойна. Светът на животните, който е по-добър и простичко подреден, е далеч от неистовите човешки изборни страсти, които се вихрят тези дни.

Само една пътека дели клетката на лъвското семейство от оградата на елените, но хищници и тревопасни живеят от години в мир. Трите малки лъвчета, които с раждането си преди две години, бяха истинска атракция, вече са пораснали.

Бойко и Малкият принц са истински възмъжали, вече имат набола брада и догодина влизат в полова зрялост. Битката за осиновяването на трите красиви зверчета беше дълга, оспорвана и много люта.

Варненският зевзек и председател на Партията на българските мъже Росен Марков искаше тогава да ги вземе под своето попечителство накуп и да им даде имената на световните лидери Обама, Путин и Меркел. Но не получи шанса, защото се намериха и други мераклии да кръщават лъвчетата и комисията по осиновяване го отряза . Тогава той обяви, че неговото мъжкарче става съименник на българския премиер, щом не може на световен. Детската градина "Малкият принц" осинови другото зверче и му даде името си, а българин от Финландия назова единствената госпожица в клетката Флорентина на себе си.

На припек навън се излежават и тигрите-Геро и Мирали. Доскоро са били трима, но сестрата на тигрицата -Найша е отведена в зоопарка в Пазарджик, където е родила своите малки. Оттам са склонни да дадат част поколението й, но в клетката няма да приемат чуждо тигърче, обяснява управителката на зоопарка Иванка Стоянова. А изгледи да се пръкне варненско няма, защото Геро е живял сам 16 години, вече е с навиците на стар ерген и не проявявал никакъв мъжки интерес към Мирали. А тя, милата, като изпадне в любовен период, обикаля го и само плаче, разказва Стоянова за несподелената страст на тигрицата. За това пък Геро неотдавна напишкал една майка и детето й, явно са се приближили много и са го раздразнили. Животните усещат кои хора не са добронамерени по гласа, вибрациите и отношението и веднага реагират, предупреждава Стоянова.

За разлика от тигрите вече прехвърчат искри между двугърбата камила Ева с няколко години по-малкия, а и по-дребен от нея Леми, даден на размножителен заем . Животните не са като хората да си мерят годините, габаритите или кой кого и с какво превъзхожда -важното е да се харесат и да се получат нещата, посочва шефката на варненския зоокът . Преди три години тукашната едногърба камила почина внезапно от коварна и скоротечна болест. По принцип камилата е толкова издръжлива, свикнала е на големи температурни амплитуди - от минус 50 до плюс 50 градуса, може с дни да не се храни и да не пие вода, но любопитното е, че когато започне, може да изгълта и 100 литра, каза Стоянова.

До камилската клетка пасе двойката понита Хана и Хари, които ще дадат поколение напролет. Бремеността на женската трае 11 месеца и вече е видимо, че ще има бебе. Съседи на камилите са и семейство кенгурови-Кени и Пени.Легендата разказва, че преди много време европейски изследователи попитали местни аборигени в Австралия „Какво е това животно“? Те отговорили „Кенгуру“, което на техния език означавало „Не разбираме въпроса ви“. Европейците обаче помислили, че това е името на животното и така останало и до днес.

В така наречения селски двор щъкат всякакви пернати, пуйки, лами и камерунска коза, магаренце и виетнамско прасенце с поне десетина свои черни рожби. Много са плодовити, а и имаше една мода в Холивуд артисти да гледат прасенца в домашни условия като Джордж Клуни например, припомня зоошефката. Според нея те били за предпочитане като любимци вкъщи, защото нямат козина, не се скубят, а и са много интелигентни животни, за които се смята, дори, че ако имат ръчичка вместо краче, могат да отворят и консервна кутия.

На най-много публика и интерес за осиновяване се радват маймуните в зоопарка, които са от вида морски котки.Те са 8 и в семейството е изградена йерархия, като водач е мъжкарят Кънчо, татко на три от маймунчета. Най-щурав и игрив е Васко, който винаги се отзовава при повикване на име, а като види повече хора, показва всичките си маймунджулъци. Той си играе най-много с бебето в семейството, което се роди точно на празника на Варна - Св.Успение Богородично. Маймуните са най-чувствителни , когато времето застудее.Когато температурите станат отрицателни, ги топлят с печка на ток. Те са също като нас, хората, когато печката грее с реотанчетата, те се нареждат и си топлят крачетата и ръчичките, разказва с умиление Стоянова. В зоопарка са натрупали дърва и за печката на лъвовете, която поставят в помещение, до което нямат достъп, за да може да я зарежда човек и да им грее цяла зима.

Друга голяма грижа на стопаните са водоплаващите, както и двойката черни лебеди, които като замръзнат езерцата им, стават лесна плячка на лисиците в Морската градина. За това ги прибират, за да ги предпазят от тези набези. Мечката Свобода спряла да се храни и вече е подкарала зимния си сън-тази година далеч по -рано . Тя е на 28 години и е овдовяла, след като нейният партньор Карамуш, мечок от румънските Карпати, почина преди две години. А тя самата стана жертва на нелеп инцидент преди време, след като хулигани подхвърлиха спрей в клетката й. Тя от любопитство го смачка и той гръмна в лицето й и едва не я уби. Трябваше да я упоят, за да я прегледат и да изчистят синята боя от козината й. Едни от последните обитатели са двете миещи се мечета, пристигнали от Айтос.Те са от семейство енотови, разпространено в Северна Америка.

Варненският зоопарк е общински, издръжката му на година струва около 500 000 лв., включително за заплати, консумативи, храна, ток и вода. 1/5 от парите отиват за прехрана, защото тигърът яде по 6 кила мръвки на ден, а лъвът – по 5. Менюто е всеки ден разнообразно и по специален рецептурник. Персонал от 23 души се грижи за над 300 животни от 64 вида. Зоокътът се шири на 23 дка площ, но отдавна е започнал да отеснява за неговите обитатели. МО прехвърли свое бивше военно поделение на общината, което ще стане бъдещ дом на животните. Средно 150 000 са посетителите на година, а само в събота и неделя във Варненския зоопарк идват по 500-600 души.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи